«Πυροβολισμοί» Ιερώνυμου κατά Φίλη

«Δυστυχώς, ο κ. Φίλης –του ζητώ συγγνώμη και από αυτή τη θέση– είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί. Είναι ασυνεπής. Και το λέω αυτό ως Αρχιεπίσκοπος. Είναι ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του. Επομένως από μία τέτοια σχέση δεν περιμένει κανείς καλούς καρπούς».

Αυτά τα αιχμηρά λόγια –και μάλιστα από τηλεοράσεως– επεφύλασε για τον υπουργό Παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του προέβη και στην αποκάλυψη ότι το πρωθυπουργικό γραφείο άδειασε τον υπουργό. «Φύγαμε ειρηνικά και όμορφα, είπαμε τις απόψεις μας στους δημοσιογράφους, ε, δεν προλάβαμε να φύγουμε και ο κ. Φίλης τα άλλαξε όλα» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος και συνέχισε: «Στη διαμαρτυρία μας απάντησε το γραφείο του Πρωθυπουργού και μας λέει “μην ακούτε, αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός, αυτά θα γίνουν. Οι απόψεις του κ. Φίλη είναι προσωπικές απόψεις”».

Σε κάθε περίπτωση, βάσει των όσων είπε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το βραδύ της Τρίτης (1/11) στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, έδειξε να γκρεμίζει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Και είναι σημαντικό να γίνει αυτός ο διαχωρισμός διότι ο κ. Ιερώνυμος έσπευσε στην ίδια συνέντευξη να βγάλει από το κάδρο της αντιπαράθεσης τόσο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και τον συγκυβερνήτη Πάνο Καμμένο, στέλνοντας σήμα και ενόψει τη αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος που φέρεται να βρίσκεται ante portas.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επ’ αυτού ο αρχιεπίσκοπός ερωτήθηκε περισσότερο διευκρινιστικά, αρνούμενος μεν να ξεκαθαρίσει αν επιθυμεί ή όχι την παραμονή του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας, αλλά υπογραμμίζοντας ότι η Εκκλησία «δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια σε τέτοιου είδους αποφάσεις».

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος απέρριψε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ανεξάρτητου χαρτοφυλακίου θρησκευμάτων ώστε να φύγουν οι αρμοδιότητες της Εκκλησίας από τον νυν υπουργό, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη «πλαϊνό τρόπο» που δεν λύνει το πρόβλημα.

«Εμείς λοιπόν είτε είναι άλλη υπηρεσία των Θρησκευμάτων, μας απασχολεί το μάθημα των παιδιών μας. Και εκείνο που θέλουμε είναι η Επιτροπή που δημιουργείται, να εργαστεί ουσιαστικά και να έχει και το ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αν ο κ. Φίλης πειθαρχήσει σε αυτό το θέμα, που είναι και απόφαση του πρωθυπουργού, εμείς δεν έχουμε, εγώ προσωπικά δεν έχω ούτε αρμοδιότητα, ούτε και έχω απαίτηση ή κάτι τέτοιο. Εμένα με ενδιαφέρει να προασπίσω αυτή τη στιγμή σαν υπεύθυνος εκ μέρους όλης της Ιεραρχίας, τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Εκκλησίας. Και το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, είναι πραγματικά καλώς εννοούμενο συμφέρον της Εκκλησίας» είπε χαρακτηριστικά.

Κάλυψε τον Αμβρόσιο
Αναφερόμενος, εξάλλου, στις ακραίες φωνές που κατά καιρούς ακούγονται από εκπροσώπους της Ιεραρχίας, ο αρχιεπίσκοπος μάλλον ξένισε καθώς όχι μόνο απέφυγε να καταδικάσει σχετικά περιστατικά αλλά μ κομψό τρόπο παρείχε πλήρη κάλυψη σε λεκτικά ατοπήματα τύπου Αμβρόσιου.

Συγκεκριμένα ο Ιερώνυμος υποστήριξε ότι στην εκκλησία «ούτε ακραίους έχουμε, ούτε Ταλιμπάν» και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να φιμώσουμε κανέναν. Θα λέει τις απόψεις του. Μπορεί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις να του κάνουμε τις δικές μας συστάσεις, τις συναδελφικές, αλλά δεν μπορούμε να τον απομονώσουμε». Ειδικά για τα όσα έχει πει κατά καιρούς ο μητροπολίτης Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, ο αρχιεπίσκοπος απάντησε ως εξής:

«Ο Αμβρόσιος επειδή είναι γνωστός μου, μαζί μεγαλώσαμε, σπουδάσαμε κλπ, δεν κάνει λάθος. Αυτά που επισημαίνει δεν είναι λάθη, είναι ο τρόπος με τον οποίο τα λέει και αυτό που του λένε. Αν ψάξουμε τα κείμενα και τα ψηλαφίσουμε και τα δούμε για το θέμα το κεντρικό που θίγει, δεν κάνει λάθος. Αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος ο κατάλληλος που μπορεί να ενεργήσει ένας ποιμένας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα