Πόλεμος ανακοινώσεων για την κόντρα Κοτζιά με το Athens Review of Books

Φόβους για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα εκφράζουν και πάλι οι Financial Times, αυτή τη φορά με αφορμή τη δικαστική διαμάχη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τους εκδότες του περιοδικού Athens Review of Books.

Το δημοσίευμα, με τίτλο «Δικαστική νίκη υπουργού εντείνει τους φόβους για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», σχολιάζει ότι η δικαστική απόφαση υπέρ του κ. Κοτζιά για «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών του εκδότη Μ. Βασιλάκη, έγινε με αφορμή τη δημοσίευση επιστολής αναγνώστη, που χαρακτήριζε τον υπουργό Εξωτερικών «φανατικό» σταλινιστή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η απόφαση έχει επικριθεί από ακαδημαϊκούς και άτομα της δημόσιας σφαίρας ως παραβίαση του νόμου της ΕΕ περί ελευθερίας της έκφρασης και όπως αναφέρει «υπογραμμίζει επίσης την ευρύτερη ανησυχία γι’ αυτό που γίνεται αντιληπτό ως παρέμβαση στο δικαστικό σύστημα από την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Μεταξύ άλλων, οι FT παρατηρούν ότι η καταδικαστική απόφαση ήταν τελικά ομόφωνη, αφού όμως ένα από τα μέλη του Αρείου Πάγου άλλαξε γνώμη χωρίς αιτιολόγηση, αν και αρχικά, το 2016, είχε υποστηρίξει ότι η αγωγή Κοτζιά «παραβίαζε τα ευρωπαϊκά ανθρώπινα δικαιώματα και το ελληνικό σύνταγμα». Μάλιστα η εφημερίδα επικαλείται κορυφαίο Έλληνα δικαστή, ο οποίος αναφέρει ότι «είναι πρωτοφανές για ένα μέλος του Αρείου Πάγου να αλλάζει στάση κατά τέτοιον τρόπο, χωρίς ισχυρό νομικό επιχείρημα».

Τι απαντά το Υπουργείο Εξωτερικών

«Σημερινό ανυπόστατο δημοσίευμα των Financial Times υπογεγραμμένο από τη κα Kerin Hope αναπαράγει πρωτοφανή ψέματα, προκειμένου να σπιλωθεί η ελληνική Κυβέρνηση.

Ανάμεσα στα άλλα ψέματα που αναφέρονται στο δημοσίευμα:

Α. Το άρθρο παρουσιάζει, χωρίς καμία επαλήθευση των ισχυρισμών που διατυπώνονται, μια αναληθή ιστορία με στόχο τη συκοφάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά.

Β. Η εφημερίδα ψεύδεται λέγοντας ότι δεν έλαβε κανένα σχόλιο επί του κειμένου που επρόκειτο να δημοσιεύσει. H αλήθεια είναι ότι, κατόπιν συνεννόησης, η κα Hope έλαβε, στις 30 Ιουλίου, σχετική επιστολή του πληρεξούσιου δικηγόρου του κ. Κοτζιά, κ. Ιωάννη Μαντζουράνη. Η ψευδής αναφορά ότι δεν υπήρξε κανένα σχόλιο ξεπερνά κάθε κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Γ. Γίνεται επίκληση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του κινδύνου που διατρέχει αυτή από την κυβέρνηση, όταν η συντάκτρια εξυπηρετώντας προφανώς άλλες σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα, υιοθετεί όλα τα «επιχειρήματα» των αντιπάλων της κυβέρνησης ως αυταπόδεικτα, τη στιγμή που αυτά κατέπεσαν παταγωδώς στα δικαστήρια όλων των βαθμίδων. Περιφρονεί δε τις αποφάσεις τις ελληνικής δικαιοσύνης επειδή δεν της αρέσουν και απευθύνει πολιτικούς χαρακτηρισμούς και ψεύδη κατά του κ. Νίκου Κοτζιά υιοθετώντας ακροδεξιά φρασεολογία.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας επισυνάπτεται η επιστολή που απέστειλε στη κα Kerin Hope ο κ. Μαντζουράνης. Το αποδεικτικό της γραπτής επιβεβαίωσης εκ μέρους της κας Ηope ότι έλαβε την ανωτέρω επιστολή βρίσκεται στο πολιτικό γραφείο του κ. Κοτζιά».

Πόλεμος ΝΔ – Κοτζιά για το θέμα

Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της εκφράζει τον προβληματισμό της για τις ενέργειες του κ. Κοτζιά, τονίζοντας ότι από τη θέση που κατέχει οι όποιες κινήσεις του εκθέτουν και τη χώρα.

«Ο Νίκος Κοτζιάς, από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, οφείλει να σκέφτεται δυο φορές τις κινήσεις που εκθέτουν, όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και την χώρα σε διεθνές επίπεδο» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή το εκτενές δημοσίευμα των Financial Times.

Προσθέτει επίσης ότι «ο προβληματισμός για τις  ενέργειες του κ. Κοτζιά – όπως στην περίπτωση του περιοδικού Athens Review of Books του κ. Μ. Βασιλάκη – ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μεγάλα ξένα Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για παρεμβάσεις του Υπουργού στη Δικαιοσύνη και εκφράζουν έντονη σχετική ανησυχία».

«H απάντηση του κ. Κοτζιά τον εκθέτει ακόμα περισσότερο.  Όπως και η επιλογή του να εκπροσωπηθεί από το γνωστό για την εμπλοκή του στην υπόθεση Κοσκωτά, κ. Μαντζουράνη, αλλά και μόνιμο δικηγόρο του Ελληνικού Δημοσίου επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία και καταλήγει: «Ο κ. Κοτζιάς, από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, οφείλει να σκέφτεται δυο φορές τις κινήσεις που εκθέτουν, όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και την χώρα σε διεθνές επίπεδο».

Από την πλευρά του  κ. Κοτζιάς κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι για μια ακόμη φορά κάνει «επίδειξη νεοραγιαδισμού» και «υποκλίνεται στα μονόπλευρα, συκοφαντικά, και εκ του πονηρού δημοσιεύματα μερίδας του ξένου Τύπου».

Και προσθέτει: «Για πολλοστή φορά, στο βωμό του μικροπολιτικού οφέλους, προσφέρει χείρα βοηθείας σε έξωθεν προσπάθειες κατασυκοφάντησης του υπουργού Εξωτερικών. Για μια ακόμη φορά, ενώ προσποιείται ότι κόπτεται για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ούτε καν μπαίνει στον κόπο να σεβαστεί τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Προφανώς, η ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ενοχλεί. Θα την συνηθίσουν».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα