«Πόρτα» του ΣτΕ στις ξένες εταιρείες στοιχημάτων για την τριετία 2004-2007

«Το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ συμβάλλει στην καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού και της εγκληματικής δραστηριότητας στον χώρο των τυχερών παιγνίων». Πρόκειται για τον κεντρικό άξονα της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριψε προσφυγές ξένων εταιρειών στοιχημάτων οι οποίες την τριετία 2004-2007 ζητούσαν να τους δοθεί από τις ελληνικές αρχές άδεια παρόχου υπηρεσιών στοιχημάτων.

Στις προσφυγές τους υποστήριζαν ότι η τότε ισχύουσα νομοθεσία που έδινε αποκλειστικότητα στον ΟΠΑΠ αντίκειτο στην Συνθήκη της Ε.Ε. για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών. Ωστόσο η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου απέρριψε τις προσφυγές κρίνοντας ότι το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4002/2011, 4038/2012 και 4141/2013) με το οποίο διατηρείται το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ είναι συμβατό με τις επιταγές της Ε.Ε.

Μεταξύ άλλων οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι «η ελληνική νομοθεσία διατηρώντας υπέρ της ΟΠΑΠ Α.Ε. το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης και διαχείρισης τυχερών παιγνίων αποσκοπεί προέχοντος στην καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού και της εγκληματικής δραστηριότητας στον τομέα των τυχερών παιγνίων μέσω της κατεύθυνσης των σχετικών δραστηριοτήτων προς ένα νόμιμο και ελεγχόμενο πλαίσιο». Παράλληλα επισημαίνει την ανάθεση της εποπτείας και του ελέγχου του συνόλου των τυχερών παιγνίων σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μπει στην ουσία της υπόθεσης, η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε αποστείλει το 2010 προδικαστικά ερωτήματα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο το οποίο αποφάσισε ότι το ζήτημα ή μη της συμβατότητας του μονοπωλίου θα πρέπει να κριθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα