«Πύρινο» 48ωρο για το Μαξίμου

Το κυριακάτικο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το Μακεδονικό και τα αγροτικά μπλόκα που θα στηθούν στις 22 Ιανουαρίου δοκιμάζουν τις αντοχές της κυβέρνησης

Σε διήμερο φωτιά αναμένεται να εξελιχθεί η αυριανή (21 Ιανουαρίου) Κυριακή, αλλά και η Δευτέρα, για την κυβέρνηση. Δύο καυτά μέτωπα ανοίγουν και στο Μαξίμου θα μετρηθούν με τις αντιδράσεις αφενός στο Μακεδονικό και αφετέρου στο αγροτικό.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με τη διαπραγμάτευση υπό τον Μάθιου Νίμιτς να έχει μόλις ξεκινήσει και χωρίς να αναμένονται θαύματα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα πάρουν μια καλή γεύση των όσων θα ακολουθήσουν αύριο Κυριακή με το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ο κεντρικός ομιλητής στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος φρόντισε τα τελευταία εικοσιτετράωρα να ανεβάσει τους τόνους, δίνοντας και ένα δείγμα γραφής των όσων θα πει. Ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος είναι κατά των συλλαλητηρίων, τόνισε πως τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Σε συνέντευξή του σημείωσε ότι οι Έλληνες πολιτικοί επείγονται να λύσουν μια υπόθεση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Σκοπίων και των Νατοϊκών συμμάχων μας, πέφτοντας στην παγίδα του ονόματος με το οποίο δεκάδες χώρες έχουν αναγνωρίσει τη FYROM, ενώ όλοι ξέρουν ότι το κλειδί στο όνομα το κρατά η Ελλάδα.

«Γαλάζια» επένδυση

Στο συλλαλητήριο έχει επενδύσει και η Νέα Δημοκρατία. Παρά το γεγονός πως σύμφωνα με την οδό Πειραιώς το κόμμα παραμένει στη θέση Καραμανλή περί σύνθετης ονομασίας, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άναψε το πράσινο φως στους βουλευτές του κόμματος σημειώνοντας πως ο καθένας από μόνος του θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει. Με την Εκκλησία, όμως, να καλεί σε πανστρατιά, θεωρείται βέβαιο πως το σύνολο του πολιτικού κόσμου ειδικά της Βορείου Ελλάδος θα δώσει το «παρών», με την ελπίδα ότι θα εισπράξει τα αντίστοιχα την ώρα της κάλπης.

Το ραντεβού πάντως είναι για την Κυριακή το απόγευμα στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα –με αργούς πια ρυθμούς– συνεχίζεται και η συλλογή υπογραφών κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία».

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΘΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΗΔΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΑΙ
ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ AGROTICA,
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΤΙΣ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Τι ζητούν οι αγρότες

Όσον αφορά το αγροτικό, να στήσουν μπλόκο, στις 22 του μηνός, στον Ε65, με τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα, αποφάσισαν οι αγρότες του νομού Καρδίτσας, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στον Παλαμά, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 25 αγροτικών συλλόγων της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και παρά τα επαναλαμβανόμενα καλέσματα του Βαγγέλη Αποστόλου για συζήτηση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Μπούτας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε πως στο πλαίσιο της απόφασης της πανελλαδικής επιτροπής έχει αποφασιστεί και «βγήκαν» ήδη τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ενώ οι αγρότες συζητάνε για τη μορφή του αγώνα το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα προβλήματα, συνέχισε, είναι μεγάλα και οξυμένα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τα λύνει αλλά τα οξύνει ακόμα περισσότερο, καταλήγοντας πως το εισόδημα του αγρότη συνεχώς μειώνεται, ενώ οι φόροι αυξάνονται.

Στη διάρκεια της συνέλευσης, οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων τοποθετήθηκαν για τη μορφή και την ημερομηνία που θα έχει η κινητοποίηση, ενώ τόσο ο κ. Μπούτας, όσο και ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, αναφέρθηκαν αναλυτικά στα προβλήματα του αγροτικού κλάδου, με τον τελευταίο μάλιστα να δηλώνει ότι ο αγώνας είναι συνεχής και δεν σταματά με ένα μπλόκο.

Οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν και ήδη προγραμματίζεται και πανελλαδικό συλλαλητήριο κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης της Agrotica, στη Θεσσαλονίκη, στις 3 Φεβρουαρίου. Υπέρ των κινητοποιήσεων είναι τα μηνύματα που καταφθάνουν από τις ενώσεις αγροτών από όλη τη χώρα.

Τα αιτήματα των αγροτών είναι:

*Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.

*Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.

*Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

*Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

*Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

*Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

*Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

*Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014-2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα