Πώς θα γίνει η εκταμίευση της δόσης των 26 δισ. ευρώ

Για το πώς θα γίνει η εκταμίευση της δόσης των 26 δισ. ευρώ και πού θα πάνε τα λεφτά κάνει λόγο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης μετά την έγκριση της πρώτης δόσης του τρίτου δανείου για την Ελλάδα.

Οπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του ο ESM το ΔΣ του αποφάσισε να καταβάλλει αμέσως 13 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ενώ διευκρινίζει ότι η σημερινή εκταμίευση αποτελεί μέρος της υποδόσης των 16 δισ. ευρώ, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.
Τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ αυτής της υποδόσης θα καταβληθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, αφού η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα σχετικά προαπαιτούμενα.

Η δεύτερη υποδόση των 10 δισ. ευρώ που παρέχεται από τον ESM, με κυμαινόμενο επιτόκιο όπως διευκρινίζεται, προορίζεται για την πιθανή ανακεφαλοποίηση των τραπεζών. Ο ΕSM θα κρατήσει γα λεφτά για το σκοπό αυτό, σε ξεχωριστό λογαριασμό. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν, υπό την προϋπόθεση, οι η Ελλάδα θα καταθέσει σχετικό αίτημα και η αρμόδια αρχή για την ανακεφαλοποίηση επιβεβαιώσει το ποσό. Το ΔΣ του ESM πρέπει επίσης να δώσει την τελική του έγκριση.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Η σημερινή εκταμίευση του ESM θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις επείγουσες οικονομικές της υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, αλλά και άλλες δημοσιονομικές ανάγκες της. Η δεύτερη υποδόση των 10 δισ. ευρώ θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, του οποίου η κατάσταση επιδεινώθηκε απότομα από την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο. Νιώθω ανακούφιση που μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και την έγκριση των μελών μας, είναι πλέον δυνατή η έγκαιρη εκταμίευση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα