Πώς μπορούν δημόσιοι υπάλληλοι να πάρουν δάνεια 4.000 έως 6.000 ευρώ

Δάνεια 4.000 – 6.000 ευρώ θα μπορούν να πάρουν από το Ταμείο Παρακαταθηκών χιλιάδες δικαιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι.

 

Η διοίκηση του Ταμείου, εκμεταλλευόμενη τα ετήσια πλεονάσματα που φτάνουν τα 140 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, αποφάσισε να δώσει αυτή τη δυνατότητα σε χιλιάδες δικαιούχους.

Έτσι, σχεδιάζεται το ήμισυ των πλεονασμάτων να κατευθύνεται κάθε χρόνο στη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων ύψους μερικών χιλιάδων ευρώ σε δημόσιους υπαλλήλους που θα πληρούν ορισμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και θα υποβάλλουν ανάλογες αιτήσεις δανειοδότησης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ταμείου, θα εκταμιευτούν εντός του 2017, περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στη χορήγηση των μικρών, σε χρηματικά ποσά, δανείων σε περίπου 15.000 δικαιούχους.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, στην παρούσα φάση βρίσκεται ενώπιον νομικών δυσχερειών, καθώς βάσει Προεδρικού Διατάγματος του 2014 το Ταμείο δεν επιτρέπεται να χορηγεί πόρους του σε δάνεια καταναλωτικής μορφής.

Για να λυθεί αυτό το ζήτημα, εξετάζεται το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης με την οποία το Ταμείο θα ενισχυθεί με κρατικούς πόρους, προκειμένου να προχωρήσει άνευ άλλων δυσκολιών στην πρωτοβουλία ενίσχυσης των δημοσίων υπαλλήλων με μικροδάνεια κάλυψης εκτάκτων αναγκών.

Σημειώνεται επίσης, ότι η διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στη διευθέτηση και αναδιάρθρωση, με ευνοϊκούς όρους, τουλάχιστον 60.000 στεγαστικών δανείων, τα οποία χορηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε ισάριθμους δημοσίους υπαλλήλους με μείωση του αρχικού σταθερού επιτοκίου, πάγωμα τόκων και επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δόσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα