Ρέγκλινγκ: «Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το Μνημόνιο το 2018»

«Η Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο του 2018, με την προϋπόθεση πως θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις». Τάδε έφη Κλάους Ρέγκλινγκ, με τον επικεφαλής του ESM να παρέχει άτυπη ενημέρωση σε δημοσιογράφους.

Αναφερόμενος στα τρέχοντα ζητήματα της διαπραγμάτευσης είπε πως την παρούσα περίοδο προετοιμάζεται η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ αναμένονται στο τέλος Οκτωβρίου, δεδομένου ότι ο ESM δεν έχει ακόμα διαθέσιμα στοιχεία προκειμένου να αποφασίσει νωρίτερα.

«Δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος Σεπτέμβριου. Θα χρειαστούν ακόμα περίπου τέσσερις εβδομάδες . Υποθέτω ότι θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας στο τέλος Οκτωβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.

Όσον αφορά στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο ο Γερμαός αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως αυτό θα γίνει αλλά η επιτήρηση θα συνεχιστεί. «Η Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο του 2018 με την προϋπόθεση πως θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις», είπε και προσέθεσε: «Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, έχουμε υποχρέωση να παρακολουθούμε την πορεία της χώρας γιατί πρέπει κάποια στιγμή να αποπληρωθούμε. Ωστόσο είναι άλλο πράγμα το να βρίσκεται μια χώρα σε πρόγραμμα και άλλο να τελεί υπό εποπτεία».

Τέλος, ο επικεφαλής του ESM ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί την Ελλάδα χρεοκοπημένη χώρα και επεσήμανε πως στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί ό,τι εφαρμόστηκε και στις χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα και βγήκαν από αυτό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα