Ρήξεις, συμμαχίες και (λυκο)φιλίες (μέχρι το πρώτο πέναλτι…)

Oπως φαίνεται, το 2017 είναι το έτος των μεγάλων αλλαγών, θετικών ή μη, τόσο στην οικονομία όσο και στο ποδόσφαιρο. Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν πάρει τον κατήφορο, η φορολογία πλησιάζει σε ύψος… τον Όλυμπο, η ανεργία καλπάζει, αλλά και οι σχέσεις των μεγαλοπαραγόντων φαίνεται ότι έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο.

Έως τώρα, ξέραμε όλοι –και κυρίως το πόπολο– ότι η τριάδα Σαββίδης, Μελισσανίδης και Αλαφούζος είναι στην κόντρα με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και φίλοι μεταξύ τους. Σήμερα όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Πολλά media γνωρίζουν τι αλλαγές έχουν επέλθει, αλλά για λόγους… επιβίωσης κάνουν γαργάρα τις μεταστροφές που έχουν συμβεί στις σχέσεις των τεσσάρων μεγαλοπαραγόντων.

Η «Α» δεν έχει τέτοια προβλήματα. Κατά συνέπεια, δεν κωλύεται να ενημερώσει τους αναγνώστες της με κάθε λεπτομέρεια για τις αλλαγές που σημειώθηκαν στις σχέσεις των προαναφερομένων προέδρων και ιδιοκτητών.

Ξεκινάμε, λοιπόν…

Σε πολικό ψύχος οι σχέσεις Σαββίδη-Μελισσανίδη

Είναι ευρέως γνωστό πλέον ότι οι δύο άνδρες έχουν να μιλήσουν περίπου τέσσερις μήνες. Αιτία; Η απόφαση του Σαββίδη να στηρίξει ο Βαγγ. Γραμμένος την υπερψήφιση του Ισίδωρου Κούβελου, στις εκλογές της ΕΟΕ μετά την εξομάλυνση των σχέσεών του με τον Βαγγ. Μαρινάκη, αντί του Σπύρου Καπράλου που στηριζόταν από τον Σταύρο Κοντονή και τον Δημ. Μελισσανίδη. Η συζήτηση ήταν πολύ έντονη, αφού εκτός από ποντιακά ακούστηκαν και… γαλλικά.

Τελικά, κάτω από το βάρος της πίεσης του Πάνου Καμμένου και του Σταύρου Κοντονή, ο Ιβάν Σαββίδης έκανε πίσω, και στην τηλεφωνική σύναξη του Σπύρου Καπράλου παραβρέθηκε ο Γραμμένος, δίνοντας προσωρινά στήριγμα στον Σπύρο Καπράλο, με ερωτηματικό το τι θα πράξει εάν ευοδωθεί η δικαστική προσφυγή του Ισίδωρου Κούβελου κατά της εκλογής Καπράλου, και χρειαστεί να… ξαναψηφίσει.

Στο θέμα των εκλογών της ΕΠΟ, ο Σαββίδης είναι σε δύσκολη θέση, αφού οι ενώσεις της αντιπολίτευσης έχουν ενημερώσει τους Βαγγ. Γραμμένο, Μάκη Γκαγκάτση και Μάλαμα Τεβεκέλη ότι δεν δέχονται την από κοινού κάθοδο σε εκλογές με ενώσεις της πρώην διοίκησης της ΕΠΟ.  Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχέση Αλαφούζου-Μαρινάκη

Ως γνωστόν, το 2011 το πολυσυζητημένο ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, όπου σημειώθηκε και το  επεισόδιο με τον Σισέ, τα σχόλια του Ομίλου ΣΚΑΪ σε βάρος του προέδρου του Ολυμπιακού ήταν η αιτία να αποχωρήσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης από το κανάλι του Φαλήρου, χάνοντας κάποια εκατομμύρια ευρώ. Από τότε, επί έξι περίπου χρόνια οι δύο πρόεδροι δεν άφησαν μέρα να πάει χαμένη χωρίς να κατηγορούν ο ένας τον άλλο.

Ο ΣΚΑΪ με τη «Δίκη» του Κυριάκου Θωμαΐδη και τα «Παραπολιτικά» με τον Γιάννη Κουρτάκη εξαπέλυαν σε τακτά χρονικά διαστήματα τορπίλες εκατέρωθεν, χώρια τα δικαστήρια και οι έφοδοι στον ΣΚΑΪ.

Σήμερα βέβαια η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί.

Οι εφημερίδες του Ομίλου Παραπολιτικά τυπώνονται πλέον στο πιεστήριο «Καθημερινές Εκδόσεις» του Γ. Αλαφούζου και ο ΣΚΑΪ διαφημίζει με σποτ την εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», συμφερόντων Γ. Κουρτάκη.

Ο ισχυρισμός ότι επαγγελματικά κερδίζουν και οι δύο πλευρές είναι σωστός.

Αλλά το να χάσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης κάποια εκατομμύρια ευρώ με την αποχώρησή του από τον ΣΚΑΪ και να κερδίσει κάποιες δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως εκδότης τυπώνοντας τις εφημερίδες του Ομίλου στο πιεστήριο Αλαφούζου δεν είναι αρκετά πειστικό.

Και εδώ αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος  ότι τόσο η Θύρα 7 όσο και η Θύρα 13 δύσκολα θα αποδεχθούν μια «συμμαχία» αυτής της μορφής.

Σε θερμοκρασίες Ιουλίου οι σχέσεις Μαρινάκη-Σαββίδη

Εδώ και ένα τετράμηνο οι σχέσεις των δύο παραγόντων έχουν όχι μόνο εξομαλυνθεί, αλλά βρίσκονται και σε επίπεδο συνεργασίας.

Την αρχή για την εξομάλυνση ψιθυρίζεται –χωρίς να επιβεβαιώνεται– ότι έκαναν οι Νίκος Παππάς και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Νίκος Παππάς κατά τη διάρκεια του σίριαλ των τηλεοπτικών αδειών είχε βάλει το χεράκι του, ώστε οι προσφορές Βαγγέλη Μαρινάκη και Ιβάν Σαββίδη να είναι ιδιαιτέρως υψηλές, κάτι που ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ παραδέχτηκε δημόσια.

Στη συνέχεια, υπήρξαν συνεννοήσεις των δύο προέδρων και συμφωνήθηκαν κάποια πράγματα, όπως η απόσυρση Ελευθεριάδη από την ηγεσία της συμπολίτευσης, ώστε ο Γραμμένος να είναι ο μοναδικός υποψήφιος, αλλά βεβαίως και η συμφωνία να ψηφίσει ο Γραμμένος τον Ισίδωρο Κούβελο στις εκλογές της ΕΟΕ.

Μάλιστα, υπήρξε και συνάντηση των δύο προέδρων με τον γ.γ. της UEFA, Θεόδωρο Θεοδωρίδη, σε μια προσπάθεια ο ΠΑΟΚ να μην… αδικηθεί στον αγώνα με τη Σάλκε. Ο ΠΑΟΚ δεν αδικήθηκε, αλλά η ανωτερότητα της γερμανικής ομάδας έφερε το 0-3 στην Τούμπα.

Ένα άλλο στοιχείο, που για ευνόητους λόγους προβάλλεται, είναι η συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη στον διαγωνισμό για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου η συμμετοχή του θα αγγίξει το 13%. Οι δύο άλλες εταιρείες Γερμανών (Deutsche Invest) και Γάλλων ( CMA CGM μέσω της θυγατρικής που έχει της Terminal Link) συμφώνησαν ότι θα έχουν το 87%. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 49% της Terminal Link το ελέγχει η China Merchants, η οποία μαζί με την COSCO είχαν εξαγοράσει το 2015 τον τερματικό σταθμό Kumport στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Εκείνο όμως που ανησυχεί έντονα τους δύο προέδρους είναι οι αντιδράσεις των θερμόαιμων οπαδών τους. Με ένταση στις σχέσεις των δύο ΠΑΕ από την εποχή του 1960 (περίπτωση αρπαγής του Κούδα από τον Θρύλο), είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις από ένα «γάμο» της μορφής αυτής.

Γι’ αυτό και διαρρέουν εντέχνως ότι η σχέση θα είναι μόνο επαγγελματική. Αυτό βεβαίως θα φανεί στις εκλογές της ΕΠΟ, και βεβαίως μέσα στο γήπεδο.

Στο ναδίρ η σχέση Μελισσανίδη- Μαρινάκη

Μέχρι το 2013, η σχέση ήταν πολύ καλή. Καλεσμένος του Βαγγέλη Μαρινάκη στην ονομαστική του εορτή στις 25/3 ο Δημήτρης Μελισσανίδης ήταν ομοτράπεζος του προέδρου του Θρύλου. Η εξέλιξη όμως του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ έφερε τη σύγκρουση.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης, με συμμετοχή στην εταιρεία «Λαχεία – Ξυστό», δεν κατέβηκε στον διαγωνισμό έχοντας μέσω Βαγγέλη Μαρινάκη εξασφαλίσει κάποιες καλές προϋποθέσεις από τον Δημ. Μελισσανίδη για τη συνεργασία του τα επόμενα χρόνια με τον ΟΠΑΠ.

Έτσι, οι Τσέχοι έπαιξαν χωρίς αντίπαλο και καταβάλλοντας ένα μεγάλο τίμημα κέρδισαν τον ΟΠΑΠ. Οι καλές προϋποθέσεις για τον Σωκράτη Κόκκαλη όμως δεν φάνηκαν στην πράξη –μάλιστα πριν από περίπου δύο μήνες ο επιχειρηματίας ειδοποιήθηκε ότι δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή του με τον ΟΠΑΠ μετά τη λήξη της–, με αποτέλεσμα να εξαγριωθεί ο Β. Μαρινάκης, θεωρώντας ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία, και να αρχίσει ο πόλεμος με τον Μελισσανίδη. Πρόσφατα ο Βαγγέλης Μαρινάκης επανήλθε ατύπως για το θέμα της συμμετοχής του στον ΟΠΑΠ, βάζοντας όμως προϋπόθεση τη μη συμμετοχή του Δημ. Μελισσανίδη, κάτι που δεν αποδέχτηκαν οι Τσέχοι.

Με όλα τα παραπάνω εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το προσεχές καλοκαίρι προμηνύεται πολύ, μα πάρα πολύ θερμό, αφού όλες οι συμμαχίες και φιλίες στην μπάλα διαρκούν μέχρι το πρώτο πέναλτι…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα