Ρίχνουν τον Γκίκα στην πυρά για να «σβήσουν» το πολιτικό κόστος

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Από τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση είχε στηρίξει όλη τη στρατηγική της σε ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό αφήγημα story, προκειμένου να έχει καλό αποτέλεσμα και στις ευρωεκλογές, αλλά και να καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Ποιο ήταν αυτό το story; Ότι τον Δεκέμβριο του 2014 θα ολοκληρωθούν τα μνημόνια και θα απεγκλωβιστεί η χώρα από τη λαομίσητη τρόικα. Όμως τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν όπως τα είχε σχεδιάσει το Μαξίμου…

Το πράγμα έχει «σκαλώσει» από τον Σεπτέμβριο, όταν ο Αντώνης Σαμαράς προγραμμάτιζε να εξαγγείλει παροχές από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τελικά, αναγκάστηκε να κάνει εκπτώσεις, αλλά το επικοινωνιακό κρεσέντο από το Μαξίμου περί οριστικής απεμπλοκής της χώρας από το μνημόνιο δεν σταμάτησε ούτε λεπτό. Ακόμη κι όταν έγινε γνωστό, ότι η χώρα δεν θα μπορεί να πορευθεί μόνη της στις αγορές. Και γι’ αυτό η κυβέρνηση δέχτηκε την πιστοληπτική γραμμή στήριξης και την παρουσία του ΔΝΤ.

Τώρα που υποτίθεται έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει. Και φυσικά το successstory περί οριστικής απεμπλοκής από τα μνημόνια θολώνει περισσότερο ημέρα με την ημέρα. Και φυσικά, για να μη θολώσει η εικόνα του πρωθυπουργού, από το Μαξίμου επέλεξαν να ρίξουν όλες τις ευθύνες στον Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος ως τεχνοκράτης και μη έχοντας πολιτικές βλέψεις δεν υπολογίζει πολιτικό κόστος.

Με το να φορτώσουν στον «τσάρο» το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ και τις 100 δόσεις, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος βγήκαν προσωρινά από το κάδρο των ευθυνών, αλλά την ίδια ώρα με το να στοχεύουν τον βασικό τους διαπραγματευτή με την τρόικα μάλλον πυροβολούν τα πόδια τους. Το καθημερινό «πριόνισμα» του υπουργού Οικονομικών, μόνο ωφέλεια δεν έχει για την κυβέρνηση, κυρίως για το Μέγαρο Μαξίμου, που ανέχεται πλήρως την τακτική των βουλευτών της Ν.Δ., αλλά και «γαλάζιων» υπουργών, να απαξιώνουν τον ΓκίκαΧαρδούβελη.

Η λογική είναι απλή και την έχουμε μάθει απ’ έξω κι ανακατωτά από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι σήμερα. Πλήττεται ο οποιοσδήποτε και όχι ο πρωθυπουργός. Και ό,τι καλό γίνεται είναι με «εντολή Σαμαρά». Μόνο που αυτή η τακτική μάλλον δεν πείθει παρά μόνο τους αδαείς. Και αυτό διότι οποιαδήποτε απόφαση υλοποιεί ο Χαρδούβελης, προηγουμένως έχουν συσκεφθεί στο Μαξίμου πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος με παρόντα τον «τσάρο». Ειδικά μετά το άδειασμα του προηγούμενου Σαββατοκύριακου (και το ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων του) στέλνεται ένα μήνυμα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό ότι ο Γκ. Χαρδούβελης, αν δεν είναι υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, βρίσκεται υπό αυστηρή επιτροπεία.

Το εύκολο θύμα

Την ίδια στιγμή, εντείνονται τα δημοσιεύματα, πολλά εκπορεύονται από συγκεκριμένα κέντρα εντός της Ν.Δ., κατά του Γκ. Χαρδούβελη, ο οποίος είναι και το εύκολο θύμα και ο «γαλάζιος» σάκος του μποξ μετά το φιάσκο με τις 100 δόσεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση. Το χειρότερο είναι ότι κάποιοι στη Ν.Δ. δεν διστάζουν να ζητήσουν ακόμα και την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, που μόνο ως αστείο ακούγεται στην τρόικα, εν μέσω της διαπραγμάτευσης, την τελευταία που θα σηματοδοτήσει την έξοδο από το μνημόνιο.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προβληματίζει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος αποφάσισε να παρέμβει και να στηρίξει τον «τσάρο». Η κίνηση, όπως έλεγαν από τη Χαριλάου Τρικούπη, θεωρείται αυτονόητη και αναμενόμενη, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει στην τελική διαπραγμάτευση με έναν αποδυναμωμένο από όλες τις πλευρές υπουργό Οικονομικών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξερχόμενος από το Μαξίμου μετά τη σύσκεψη της Τετάρτης έστειλε μήνυμα στήριξης, αδιαφορώντας το τι έλεγαν μέχρι τότε οι κύκλοι του Μαξίμου. Μάλιστα, στη δήλωσή του τόνισε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός στηρίζουν τον Χαρδούβελη. Το μήνυμα στήριξης στο πρόσωπο του Χαρδούβελη είναι πολλαπλό τις τελευταίες ώρες, μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε για τα κυβερνητικά «μπρος-πίσω» για τη μη ένταξη του ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Επίσης τη Δευτέρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε πως ο κ. Χαρδούβελης απολαμβάνει απολύτως της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. «Για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα, η κυβέρνηση είναι ενιαία και ο κ. Χαρδούβελης απολαμβάνει απολύτως της εμπιστοσύνης και της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Και να σας πω και κάτι: προφανώς τη δημοσιονομική πολιτική και τη δημοσιονομική υπευθυνότητα την έχει ο υπουργός των Οικονομικών. Και να σας πω και κάτι ακόμη: το υπουργείο Οικονομικών επί Χαρδούβελη είναι που πέτυχε αυτές τις θετικές ρυθμίσεις από τις οποίες ωφελούνται τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες», είπε η Σ. Βούλτεψη.

Το ζητούμενο είναι πλέον εάν οι κύκλοι του Μαξίμου θα τον στηρίξουν εμπράκτως, καθώς συνεργάτες του πρωθυπουργού ισχυρίζονταν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου, είχαν μεγαλύτερο ρόλο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ για τα εσωτερικά-φορολογικά ζητήματα δόθηκε περισσότερος χώρος στους Χρ. Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη.

Έδειξε άνετος

Ο ίδιος ο Γκίκας Χαρδούβελης δείχνει άνετος, τουλάχιστον στις κάμερες. Ειδικά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια. Μάλιστα, συνέστησε ψυχραιμία για την κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα, απαντώντας στην παρατήρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος τον υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, λέγοντας ότι βρίσκεται στο στόχαστρο.

«Όταν κρατάς τον κουμπαρά, όταν φτιάχνεις σχέδιο για τη χώρα, όταν χρωστάς χρήματα και έχεις και τους δανειστές, είσαι στο στόχαστρο. Θα πρέπει να βρεθεί –και θα βρεθεί– λύση, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία, γιατί το παν σε μια διαπραγμάτευση είναι να είσαι ψύχραιμος», είπε ο Γκ. Χαρδούβελης.

«Χαίρομαι που θα μάθω πολλά από εσάς, γιατί πολλά θρυλούνται και έχω μπερδευτεί», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε λέγοντας ότι «τελειώνει μία φάση με το παλιό και ξεκινάει το καινούργιο. Το ενδιάμεσο αυτό διάστημα, τα νεύρα είναι τεντωμένα. Δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι και οι δανειστές. Βλέπουν ότι κάτι εγκαταλείπεται και αυτό φέρνει ένταση». Βέβαια, κι αυτή η φράση του αποκωδικοποιείται από το Μαξίμου, καθώς υπάρχουν πολλοί που τη θεωρούν ως χρησμό.

Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου σημείωσε ότι «κάποιοι χωρίς κανένα στόχο το μόνο που δεν του έχουν προσάψει είναι το προπατορικό αμάρτημα». Αναφερόμενος σε όσα έγιναν με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος «γνωρίζουν πολύ καλά τι έχει γίνει, και αυτό φτάνει».

«Βράζει» η Κ.Ο. της Ν.Δ. με τον «τσάρο»

Την ίδια ώρα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε αναβρασμό, και δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν την παραίτηση του Χαρδούβελη θεωρώντας τον υπεύθυνο για το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ και τις 100 δόσεις.

«Μετά το αλαλούμ στην εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, τα πισωγυρίσματα στην εφαρμογή των 100 δόσεων αλλά και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τις κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων από τις τράπεζες, εάν ήμουν στη θέση του κ. Χαρδούβελη, θα διευκόλυνα τον πρωθυπουργό και θα υπέβαλλα την παραίτησή μου», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Ν.Δ., Ιορδάνης Τζαμτζής.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Βλάχος, περιέγραψε τον διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως ο Αντώνης Σαμαράς του είπε ότι πρόκειται για λάθος. Επίσης ο Προκόπης Παυλόπουλος από το «καραμανλικό» μπλοκ σε τηλεοπτική εκπομπή τόνισε πως πρέπει να γίνει αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών θεωρώντας τον υπεύθυνο, ενώ άφησε αιχμές για τις επιλογές του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τους υπουργούς Οικονομικών που έχει επιλέξει από τον Ιούνιο του 2012, λέγοντας πως «από την παράταξή μας υπάρχουν πολλοί ικανότεροι από το να κοιτάζουμε πάντα από τον κήπο του Σημίτη». Να θυμίσουμε ότι οι επιλογές του Σαμαρά ήταν κατά σειρά οι κ.κ. Ράπανος, Στουρνάρας και Χαρδούβελης, οι οποίοι έγιναν γνωστοί στο ευρύ κοινό επί της οκταετίας Σημίτη.

Ενεργοποιεί και τον Στουρνάρα το Μαξίμου

Οι αφόρητες πιέσεις της τρόικας, αλλά και το «αγύριστο κεφάλι» ο Χαρδούβελης αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να ενεργοποιήσει και τον Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να ολοκληρωθεί με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα μας η αξιολόγηση της τρόικας. Ειδικά μετά τη δήλωση του Μάριο Ντράγκι, ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, θεωρείται απαραίτητη η συνεισφορά του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη σε συνδυασμό με την αρωγή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία ποντάρει το Μαξίμου.

Φυσικά, αυτή η κίνηση θεωρείται ως νέο άδειασμα στον Χαρδούβελη, ενώ από το Μαξίμου δικαιολογούσαν αυτή την κίνηση στο γεγονός ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών».

Ο «τσάρος» βγάζει στη σέντρα Μαυραγάνη και Σαββαΐδου

Όσοι όμως γνωρίζουν τον Χαρδούβελη, όπως έγραψε και την προηγούμενη εβδομάδα η «Α», πιστεύουν ότι ακόμη δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Έτσι, οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών «έβγαλαν στη σέντρα» τον Γιώργο Μαυραγάνη και την Κατερίνα Σαββαΐδου για το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ και τις 100 δόσεις.

«Άλλοι ήταν οι εισηγητές των αποφάσεων», λένε οι συνεργάτες του Χαρδούβελη και κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Υποστηρίζουν ότι η διάταξη που ενσωμάτωνε στις 100 δόσεις ακόμη και τις βεβαιωμένες οφειλές, ουσιαστικά ευνοεί τους έχοντες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το επιτελείο του Γκίκα Χαρδούβελη υποστηρίζει ότι η πρωτοβουλία να ενταχθούν και οι βεβαιωμένες οφειλές στη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν ανήκει στον υπουργό Οικονομικών. Σε ποιον ανήκει; Στενοί συνεργάτες του Γκ. Χαρδούβελη υποστηρίζουν ότι «η ευθύνη των αποφάσεων, ανεξαρτήτως των εισηγητών τους, προσωποποιούνται στον υπουργό Οικονομικών». Η συγκεκριμένη φράση, βέβαια, θα μπορούσε να έχει και άλλη ανάγνωση: να εμφανίζει δηλαδή τον υπουργό Οικονομικών να αναλαμβάνει την ευθύνη για το «αυτογκόλ», παρά το ότι η εισήγηση προήλθε –πάντοτε κατά τους συνεργάτες Χαρδούβελη– από άλλον.

Σε κάθε περίπτωση, το επιτελείο Χαρδούβελη είναι κατηγορηματικό: «Η μη υπαγωγή αγέννητων οφειλών σε ένα σχήμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων, θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Απαιτείται επίσης οι αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης να είναι ισορροπημένες. Αφενός, να δίνουν ανάσα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν πραγματικές δυσκολίες. Αφετέρου, να μη διακυβεύουν τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας και τον μείζονα εθνικό στόχο της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος Προσαρμογής».

Είναι προφανές ότι με αυτή την τοποθέτηση των συνεργατών του υπουργού, η… καμπάνα χτυπάει για τον Γιώργο Μαυραγάνη και τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκει η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα