Ραντεβού με σημασία

Σε μία κίνηση με συμβολισμό προχώρησε μία ημέρα μετά την προκήρυξη έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά, καθώς υποδέχθηκε στο γραφείο της στη Βουλή τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Όπως λένε πηγές τής Χαριλάου Τρικούπη, η κα Γεννηματά ενημέρωσε τον Κώστα Σημίτη και για τον σχεδιασμό της σχετικά με τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ενιαίο πολιτικό φορέα.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, και γι’ αυτό από τους συνεργάτες της κας Γεννηματά δεν δηλώθηκε τίποτε. Αλλά και από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού ακολουθήθηκε η ίδια συνταγή. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η κα Γεννηματά προσκάλεσε τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να έχει ενεργό συμμετοχή στο συνέδριο της ΔΗΣΥ, κάτι για το οποίο απέφυγε να δεσμευτεί ο κ. Σημίτης. Όπως λένε κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού, “ο πρόεδρος επισήμανε στην κα Γεννηματά την ανάγκη να υπάρξει ένας νέος φορέας με τη συμμετοχή όλων δίχως αποκλεισμούς”.

Αντιδράσεις

Πάντως, στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι με την προκήρυξη του εκτάκτου συνεδρίου το νερό μπήκε στο αυλάκι. Γι’ αυτό και μόλις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των βουλευτών χθες το μεσημέρι με πρωτοβουλία του Βασίλη Κεγκέρογλου πήγαν σε μεζεδοπωλείο, προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία. Η πρωτοβουλία του βρήκε θετική ανταπόκριση και μάλιστα παρούσα ήταν και η ίδια η πρόεδρος του κόμματος. Άλλωστε, εκτός του Κώστα Σκανδαλίδη, του Δ. Κρεμαστινού, του Γ. Κουτσούκου και του Ευάγγελου Βενιζέλου (είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις)  όλοι έδωσαν το “παρών”, στον απόηχο όλων όσων έχουν συμβεί το τελευταίο τετραήμερο στη Χαριλάου Τρικούπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ανάμεσα στους βουλευτές ήταν εξαιρετικό και άπαντες μεταξύ εκλεκτών εδεσμάτων τσούγκρισαν τα ποτήρια τους, επιχειρώντας έστω και για λίγο να αφήσουν πίσω τους τα κακώς κείμενα. Εξάλλου, στην προηγηθείσα σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν υπήρξαν εντάσεις, ενώ και η ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα έδειξε την πρόθεση να ενώσουν παρά να διχάσουν.

Η Καϊλή

Από την άλλη, και η δεύτερη ευρωβουλευτής του κόμματος, η Εύα Καϊλή, άφησε αιχμές εναντίον ορισμένων που δεν κατονόμασε από το περιβάλλον της προέδρου κας Γεννηματά, που δεν θέλουν, όπως είπε, να ανοίξει το κόμμα και να μεγαλώσει. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, η κα Καϊλή σημείωσε μεταξύ άλλων: “Σε μια παράταξη υπάρχουν διαδικασίες που θέλουν τη διεύρυνση της παράταξης οι διαδικασίες αυτές δεν τηρήθηκαν. Δεν αρκεί σε όλους εμάς ένα μικρό κόμμα. Ορισμένοι από το περιβάλλον της ηγεσίας το φοβούνται αυτό και δεν θέλουν τη διεύρυνση και άλλα πρόσωπα, γιατί ίσως να φοβούνται τον ανταγωνισμό. Το συνέδριο θα πρέπει να γίνει όχι με διορισμένους αλλά με εκλεγμένα στελέχη. Βλέπετε τι γίνεται στη Γαλλία με τον Μακρόν που είναι 39 ετών. Αν γίνει συνέδριο με εκλογικές διαδικασίες, θα πρέπει να κατεβούν και άλλοι υποψήφιοι. Δεν αμφισβητεί κανείς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η πρόταση που κατατέθηκε ήταν για μια συνδιάσκεψη χωρίς εκλογικές διαδικασίες και γι’ αυτό δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα