Ρεκόρ κερδοφορίας στο α’ τρίμηνο για τη Lamda Development

Χαμόγελα προκάλεσε στην ηγετική ομάδα της LAMDA Development η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του 2017 καθώς συνεχίστηκε το ρεκόρ κερδοφορίας του 2016.

Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον η λειτουργική κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων, (EBITDA), κινήθηκε ανοδικά και αυτό το τρίμηνο παρουσιάζοντας αύξηση 4,5% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2016 και ανήλθε στα €11,6 εκατ.

Tα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του ομίλου προ αποτιμήσεων ανήλθαν σε €9,7 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 3,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2016.

Οι βασικοί εμπορικοί δείκτες

Όπως λένε από την Lamda, κατά το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους ο συνδυασμός ακραίων καιρικών συνθηκών με τις παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς εκτιμάται ότι επηρέασαν σημαντικά την πρόσβαση του καταναλωτικού κοινού στα εμπορικά κέντρα που διαχειρίζεται η εταιρεία, επηρεάζοντας  τους βασικούς εμπορικούς δείκτες.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε μείωση 4,7% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο 2016, ενώ η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων κατά τηνίδια χρονικήπερίοδοκατέγραψε  μείωση της τάξεως του 6,4%.

Η μέση πληρότητα των εμπορικών μας κέντρων προσεγγίζει το 98% μεέντονο το ενδιαφέρον γιανέες μισθώσεις. Ειδικότερα:

#Η λειτουργική κερδοφορία του The Mall Athens” ανήλθε στα €7,1 εκατ. σημειώνοντας άνοδο κατά 4,4%.

Σημειώνεται ότι ο τζίρος των καταστημάτων παρουσίασε μείωση κατά 4,7% ενώ ο αριθμός των επισκεπτών παρουσίασε μείωση κατά 5,8% με βασικότερη αιτία τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς, περιορίζοντας αισθητά τη πρόσβαση στο εμπορικό κέντρο μέσω του δικτύου σταθερής τροχιάς.

# Η λειτουργική κερδοφορία του Mediterranean Cosmos” στη Θεσσαλονίκη ανήλθε σε €3,8 εκατ., παρουσιάζοντας άνοδο κατά 2,7%.

Ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε μείωση κατά 4,6%. Επίσης, σημειώθηκε μείωση του αριθμού των επισκεπτών κατά 10,1%, ενώ το εμπορικό κέντρο βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους μίσθωσης, με ποσοστό 99%.

Κύρια αιτία επιδείνωσης των βασικών εμπορικών δεικτών του εμπορικού κέντρου αποτέλεσαν οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη βόρεια Ελλάδα (το κέντρο ανέστειλε τη λειτουργία του για δύο ημέρες) και λειτούργησαν ανασταλτικά στη μετακίνηση του καταναλωτικού κοινού.

# Σε ό,τι αφορά το Golden Hall, η ετήσια λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε σε €4,2 εκατ., παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 5%.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων κινήθηκε καθοδικά κατά 4,8%, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών παρέμεινε περίπου στάσιμος.

# Τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν στη λειτουργική κερδοφορία α’ τριμήνου 2017 του Ομίλου κατά  €0,4 εκατ., όσο ακριβώς και το α’ τρίμηνο του 2016.

Το συνολικό ενοποιημένο EBITDA προ αποτιμήσεων ανήλθε στα €9,7 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,2% αποτυπώνοντας  τη άνοδο της λειτουργικής κερδοφορίας των εμπορικών μας κέντρων.

Σε ενοποιημένο επίπεδο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €1,7 εκατ. έναντι €1,6 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2016.

Η μικρή άνοδος στους καθαρούς πληρωτέους τόκους, έχει αντισταθμιστεί πλήρως από τηνάνοδο της λειτουργικής κερδοφορίας των εμπορικών κέντρων κατά €0,5 εκατ. το α’ τρίμηνο 2017.

Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ φόρων (Net Asset Value) ανήλθε σε €405,5 εκατ. (€5,24 ανά μετοχή), σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με31/12/2016.

Η μετοχή της LAMDA Development εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με έκπτωση επί της  Καθαρής Αξίας Ενεργητικού.

Από τις αρχές του έτους τόσο η μετοχή όσο και ο γενικός δείκτης δεν παρουσιάζουν αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με το κλείσιμο του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, με τιμή μετοχής €4,99 στις 23/5/2017 το τρέχον discount σε σχέση με το NAV διαμορφώνεται σε 5%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα