«Ρουσφέτι» Πάνου με… συνταγή Πάκη

Το δημόσιο ήταν ανέκαθεν το αγαπημένο «γήπεδο» όλων των κυβερνήσεων. Δεν αποτελεί εξαίρεση ο ΣΥΡΙΖΑ που μάλιστα γεννήθηκε και ζει με την ιδέα πως όλα πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Θα περίμενε κάποιος ότι σε μία χώρα που βρίσκεται υπό δημοσιονομική μέγγενη επί σχεδόν μία 8ετία οι προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων δεν θα αποτελούσαν προτεραιότητα. Ωστόσο εν μέσω θέρους, η κυβέρνηση προσπαθεί με προσλήψεις να σταματήσει τη δημοσκοπική της κατρακύλα και να περιχαρακώσει την εκλογική της πελατεία που προέρχεται κατά κύριο λόγο από το δημόσιο. «Όχημα» όπως καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι το νομοσχέδιο Σκουρλέτη που ανοίγει τον δρόμο για χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις.

Εάν μάλιστα ισχύσουν τα όσα είχε πει από το τέλος Ιουνίου η διοικητής του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, τότε μιλάμε για το απόλυτο ρουσφετολογικό νομοσχέδιο. Κι αυτό διότι η κ. Καραμεσίνη είχε επισημάνει ότι θα επανέλθει η προσωπική συνέντευξη. Κάτι που είχε νομοθετήσει ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς (πλην ΣΥΡΙΖΑ) αποκαλείται ως «ο άρχοντας των ρουσφετιών» και γι’ αυτό τον λόγο όταν επελέγη από τον ΣΥΡΙΖΑ για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ πρότειναν για το αξίωμα και ψήφισαν το Νίκο Αλιβιζάτο.

Ο κ. Παυλόπουλος με την προσωπική συνέντευξη έχει το Know How και φαίνεται ότι το έχει… μεταλαμπαδεύσει στην κυβέρνηση, η οποία μάλλον θα το αξιοποιήσει, προκειμένου να διορίσει όσο τον δυνατόν περισσότερα δικά της παιδιά. Έτσι θεωρούν στην Κουμουνδούρου, ότι θα αποφύγουν τις κακοτοπιές τύπου ΑΣΕΠ.

Όπως κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Παναγιώτης Καρκατσούλης, η κυβέρνηση τάζει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, υποστηρίζοντας πως στο «νομοσχέδιο-αχταρμάς», δεν υπάρχει πουθενά αιτιολογημένη πρόταση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το πού θα βρεθούν τα σχετικά κονδύλια. Ο κ. Καρκατσούλης υποστηρίζει πως με το νομοσχέδιο θα προκληθεί νέα επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, με συνέπεια την εκ νέου υπερφορολόγηση, μπας και βρεθούν τα κονδύλια, για να ολοκληρωθούν οι ρουσφετολογικές προσλήψεις. Παράλληλα από την Σεβαστουπόλεως κάνουν λόγο, πως ότι με το νομοσχέδιο διαγράφουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ από τον ΕΝΦΙΑ «χωρίς να μας λέει από πού θα τα αντικαταστήσει τα έσοδα που χάνει», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι μια ρουσφετολογική σκούπα με την οποία διορίζεται άγνωστος αριθμός επιτυχόντων σε διαγωνισμούς για νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ τα οποία έχουν, εν τω μεταξύ, καταργηθεί.

»Δημιουργούνται νέα όργανα και δομές, όπως η νέα ειδική γραμματεία ιθαγένειας, που συμπαρασύρουν τη δημιουργία ενός ακόμα κύματος θέσεων μετακλητών και συμβούλων.

»Υπόσχεται πλουσιοπάροχες αντιμισθίες και αμοιβές σε αντιδημάρχους και μέλη δημοτικών συμβουλίων, επιβαρύνοντας έναν κρατικό προϋπολογισμό που μπορεί να μην έχει λεφτά για βρεφονηπιακούς σταθμούς, έχει όμως 17,73 εκατ. ευρώ για τους αντιδημάρχους».

Και ο Βορίδης
Στην ίδια ρότα κινείται και η Ν.Δ. με τον τομεάρχη Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, να κάνει λόγο για «ρουσφέτια και πελατειακές εξυπηρετήσεις, στην πλάτη των φορολογούμενων». Μάλιστα ο «γαλάζιος» βουλευτής τονίζει:

«Με το ν/σ που κατέθεσε το ΥΠ.ΕΣ. νομοθετούνται προσλήψεις εργαζομένων για δημοτικές εταιρίες που δεν υπάρχουν. Προσλαμβάνεται το προσωπικό των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών που δεν υπάρχουν πια.

»Αναγνωρίζονται οδοιπορικά για τα ΔΗΠΕΘΕ, διορίζονται όσοι είχαν συμμετάσχει σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ για Νομικά Πρόσωπα που καταργήθηκαν ή λύθηκαν, νομοθετούνται επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας χωρίς πραγματικό λόγο. Ακόμη και το γάλα που δεν χορηγήθηκε σε εργαζόμενους ρυθμίζεται να αποδοθεί σε χρήμα!».

Η τρόικα
Η εφαρμογή, πάντως, του νόμος Σκουρλέτη μόνο σίγουρη δεν είναι, καθώς η Κομισιόν έχει διαμηνύσει πως οτιδήποτε προωθηθεί θα πρέπει να είναι συμβατό με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Κάτι που σημαίνει ότι τα επίμαχα άρθρα 80 και 81 του ν/σ που μιλούν για «διορισμό καταταγέντων σε πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ σε περίπτωση κατάργησης ή λύσης νομικών προσώπων ΟΤΑ στα οποία έχουν κατανεμηθεί», δύσκολα θα προχωρήσουν.

Εξίσου δύσκολο είναι να περάσει η ελληνική κυβέρνηση μια σειρά πρόσθετων ρυθμίσεων (βλ. αυξήσεις μισθών ή επεκτάσεις επιδομάτων βαρέων και ανθυγιεινών και σε εργαζόμενους που απασχολούνται πέραν της καθαριότητας, ειδικό επίδομα στους μουσικούς των ΟΤΑ, αντιμισθίες αντιδημάρχων). Κύκλοι των δανειστών, μάλιστα, αναφέρονται σε παροχές που «προφανώς είναι δύσκολο να προωθηθούν λόγω της αυστηρής επιτροπείας των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδος».

Πάντως στο υπουργείο Εργασίας εάν τα βρουν σκούρα έχουν έτοιμη τη λύση με προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ και προφορικών συνεντεύξεων, προκειμένου να επιτύχουν το σκοπό τους, έστω και πλαγίως.

Επιμένει ο Σκουρλέτης
Ο υπουργός Εσωτερικών υπεραμύνεται του ν/σ ισχυριζόμενος ότι η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ κάνουν το άσπρο-μαύρο. Ειδικότερα ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ότι με το νομοσχέδιο προβλέπεται:

«Να υπάρχει η δυνατότητα σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους η δυνατότητα να παρέχουν επίδομα στέγασης στο γιατρό, τον εκπαιδευτικό ή τον πυροσβέστη που υπηρετεί στη περιοχή τους.

» Να δικαιούνται γάντια και οι συμβασιούχοι στη καθαριότητα που μαζεύουν καθημερινά τα σκουπίδια και όχι μόνο οι μόνιμοι.

»Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης, έως 100 δόσεις, των χρεών προς τους δήμους φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

»Να μπορούν να δημοπρατούν οι Δήμοι τα υλικά από την ανακύκλωση των απορριμμάτων αυξάνοντας τα έσοδα τους.

»Να έχουν τη δυνατότητα να βάλουν POS στα ταμεία τους.

»Να δικαιούνται για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων οδοιπορικών όσοι δημοτικοί σύμβουλοι κατοικούν σε απόσταση πάνω από δέκα χιλιόμετρα από την έδρα του δήμου τους, εξαιρουμένων των δήμων της Α’ και Β’ Αθηνών και Θεσσαλονίκης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα