Ρωσία: «Οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν πρώην μαχητές του Ισλαμικού κράτους»

Σε κατηγορίες κατά των ΗΠΑ προχώρησε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα Komsomolskaya Pravda. Πιο συγκεκριμένα, ο στρατηγός κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκπαιδεύουν πρώην μαχητές του Ισλαμικού Κράτους με σκοπό να αποσταθεροποιήσουν την χώρα.

Ο Γκερασίμοφ αναφέρεται στην στρατιωτική βάση στο Τανφ, στο σημείο διέλευσης στα συροϊρακινά σύνορα στην νότια Συρία. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η εν λόγω βάση είναι παράνομη και ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε «μαύρη τρύπα» όπου μαχητές κάνουν «την δουλειά τους» ανενόχλητοι.

Οι  Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι η βάση στο Τανφ είναι προσωρινή, ενώ χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των δυνάμεων εταίρων όπου μάχονται κατά του ISIS. Φυσικά, η Ρωσία είχε προχωρήσει σε παρόμοιες δηλώσεις στο παρελθόν, τις οποίες είχαν απορρίψει οι ΗΠΑ, όμως ο στρατηγός Γκερασίμοφ «ταράζει τα νερά» καθώς προέβη σε λεπτομέρειες.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, οι μαχητές, οι οποίοι εκπαιδεύονται από τις ΗΠΑ, αυτοαποκαλούνται Νέος Συριακός Στρατός ή χρησιμοποιούν άλλες ονομασίες, ενώ πρόσθεσε ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ρωσίας έχουν εντοπίσει ταξιαρχίες μαχητών στην Αμερικανική βάση.

«Είναι ουσιαστικά Ισλαμικό Κράτος.Όμως, αφού γίνει δουλειά μαζί τους, αλλάζουν τα διακριτικά τους και παίρνουν άλλο όνομα. Η αποστολή τους είναι να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα