Σήκωσαν τα χέρια ψηλά στη Λίγκα!

Δεν υπάρχει προηγούμενο, ακόμη και στο ταλαιπωρημένο ελληνικό ποδόσφαιρο, της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Δύο μήνες αφότου ολοκληρώθηκε η περυσινή σεζόν και μόλις έναν μήνα πριν από την έναρξη της νέας, τα πάντα βρίσκονται στον αέρα.

Κανείς δεν γνωρίζει ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν, με ποιους όρους, αν θα υπάρχει χορηγία, αν θα εισπράξουν οι ΠΑΕ λεφτά από τη χορηγία, ούτε καν αν θα ισχύσει η περυσινή βαθμολογία ή όχι.

Οι δε ομάδες που έχουν ξεκινήσει τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις, όπως ο ΠΑΟΚ, ή ο Παναθηναϊκός και οι υπόλοιποι που θα μπουν στη διαδικασία των προκριματικών, αγωνίζονται δίχως να έχει επικυρωθεί συνολικά η βαθμολογία του πρωταθλήματος, ώστε να γνωρίζουν και τους αντιπάλους τους στην Ελλάδα! Αυτό, αν μη τι άλλο, αποτελεί μία ακόμη αποκλειστικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου σε παγκόσμια κλίμακα και δη από τους ίδιους τους επενδυτές του, οι οποίοι υποτίθεται πως θα ήταν οι πρώτοι που θα ενδιαφέρονταν για την ακεραιότητα της διοργάνωσης και τη διασφάλιση του brand name του πρωταθλήματος, ώστε να έχουν μεγαλύτερη έσοδα και κέρδη. Όμως σε τούτη τη μαγική χώρα, τίποτα, μα τίποτα δεν στηρίζεται στη λογική. Την Τετάρτη διεξήχθη Γ.Σ. της Λίγκας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για όλα τα θέματα. Οι παράγοντες και ιδιοκτήτες δεν κατέληξαν σε ΚΑΜΙΑ απόφαση.

Το συμβούλιο ξεκίνησε με επεισοδιακό τρόπο, καθώς ο πρόεδρος της Λίγκας Γιώργος Μποροβήλος, δεν δέχθηκε να συμμετάσχουν στις συζητήσεις οι εκπρόσωποι της ΑΕΚ και του Ηρακλή, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει επικυρωθεί η βαθμολογία, άρα τυπικά, οι δύο ομάδες δεν ανήκουν ακόμη στη Super League!

Οι αντιδράσεις των δύο συλλόγων ήταν μεγάλες, όμως η ροή του προγράμματος συνεχίστηκε κανονικά. Πρώτα απ’ όλα, εξετάστηκε η στάση που θα τηρήσει η λίγκα στην πρόταση του ΟΠΑΠ για τη χορηγία του νέου πρωταθλήματος. Ελλείψει εναλλακτικής λύσης, η ολομέλεια εξουσιοδότησε το Δ.Σ. προκειμένου να διαπραγματευτεί με τον οργανισμό, πάνω στη βάση της πρότασής του. Με άλλα λόγια, αν δεν υπάρχει αντιπρόταση, η Λίγκα υποχρεωτικά θα δεχθεί αυτό που προτείνει ο ΟΠΑΠ. Μοναδικό μέλημα του Δ.Σ. είναι να αυξήσει τα τέσσερα εκατομμύρια που δίνει ο Οργανισμός σε οκτώ. Διότι το θέμα της διαχείρισης των χρημάτων για τις ομάδες έχει ήδη ξεκαθαρίσει, με τον ΟΠΑΠ να έχει το μαχαίρι και το καρπούζι και να ελέγχει εκείνος τη… μοιρασιά. Ακόμη και τα τέσσερα εκατομμύρια παραπάνω να πάρει η Λίγκα, ο Οργανισμός θα είναι εκείνος που θα έχει κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τις ΠΑΕ για τα χρήματα που θα καταλήγουν στα ταμεία τους. Θα το δεχτεί αυτό ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη; Ίδωμεν…

Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί για όλα τα γήπεδα και να είναι έτοιμα όλα με την έναρξη του πρωταθλήματος, όπως προβλέπεται από τον νόμο, τον οποίο σκοπεύει να εφαρμόσει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής. Ούτως ή άλλως, δεν γινόταν και αλλιώς…

Η πρόταση του Γιώργου Μποροβήλου περί του αποκλεισμού των ομάδων που δεν εξασφάλισαν αδειοδότηση από την ΕΕΑ, δεν προχώρησε και παραπέμφθηκε για το… επόμενο συμβούλιο. Όμως, εδώ υπάρχει χοντρό θέμα. Εκτός της Βέροιας και της Κέρκυρας, η παρουσία των οποίων θα αποφασιστεί από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα, εάν περάσει η εισήγηση του προέδρου της Λίγκας, κινδυνεύουν από την επόμενη περίοδο με αποβολή οι ομάδες που δεν εξασφάλισαν αδειοδότηση από την ΕΕΑ, ενώ υπάρχει και ένα θέμα με τον Ηρακλή, ο οποίος σε αντίθεση με την ΑΕΚ, δεν έχει καταθέσει τα απαιτούμενα νόμιμα έγγραφα για την εγγραφή του στη Σούπερ Λίγκα. Τουτέστιν, στις δύο αμφίβολες για τη νέα σεζόν, προστίθενται άλλες τρεις ή τέσσερις, οι οποίες ενδέχεται να μην συμμετάσχουν στο νέο πρωτάθλημα. Την ίδια στιγμή, στο καταστατικό δεν υπάρχει σαφή πρόβλεψη αντικατάστασης γι’ αυτές τις περιπτώσεις! Με άλλα λόγια, θα κάτσει η μπίλια όπου θελήσει το Δ.Σ.!

Απροσδιόριστη είναι και η κατάσταση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο εξωτερικό. Αυτό και αν είναι απίστευτο. Επιλέχθηκε η FORTHNET ως πιο συμφέρουσα πρόταση. Όλα καλά μέχρι εδώ. Δεν κρίνουμε την επιλογή. Ωστόσο, πώς θα πουλήσει στο εξωτερικό μία εταιρεία τα δικαιώματα ενός πρωταθλήματος, όταν δεν γνωρίζει η ίδια η δικαιούχος (δηλαδή η Λίγκα) ποιες ομάδες θα αγωνίζονται και υπό ποιες συνθήκες; Σε όλα τα παραπάνω, τα οποία επηρεάζουν το προϊόν, προστίθεται και ο ΠΑΟΚ, ο οποίος διαφώνησε και –τουλάχιστον μέχρι να αλλάξει κάτι– δεν υπέγραψε και δεν συμμετέχει στο συγκεκριμένο εγχείρημα, αν δεν γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες από την προηγούμενη σύμβαση της Λίγκας με την TAF, του κυρίου Ντίνου Ντέρη.

Εν κατακλείδι, μιλάμε για καταστάσεις πρωτόγνωρες, ακόμη και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το μόνο που φαίνεται να ενδιαφέρει τους παράγοντες είναι οι συσχετισμοί δυνάμεων και η επίλυση των προσωπικών τους διαφορών. Σε μία εποχή που πέφτουν οι μάσκες, που ο κόσμος έχει απολέσει την υπομονή και την ανέχειά του, στη Λίγκα εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβεί το παραμικρό σε αυτή την άμοιρη χώρα. Αν λοιπόν τη νέα περίοδο, η εικόνα των γηπέδων θα είναι τα άδεια καθίσματα, είτε ως τιμωρία για επεισόδια, είτε γιατί οι φίλαθλοι δεν θα έχουν το παραμικρό ενδιαφέρον για το ελληνικό πρωτάθλημα, οι υπεύθυνοι ας μην αναζητήσουν τα αίτια στη… Ζιμπάμπουε, αλλά ας κοιταχτούν στον καθρέφτη. Θα διακρίνουν μεγάλες αλήθειες…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα