Σας απάτησε η σύζυγος; Φταίει το γονίδιο AVPR1A

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για τη «συμβολή» της βαζοπρεσίνης στη συμπεριφορά και τη σύναψη σχέσεων Όσοι εκπρόσωποι του ανδρικού φύλλου έχουν την ατυχία να είναι μέλη του όχι και τόσο κολακευτικού «κλαμπ απατημένων συζύγων», πριν ρίξουν το ανάθεμα στις «μοιχαλίδες» συντρόφους τους ας το ξανασκεφτούν διότι ενδέχεται η αιτία του κακού να είναι ιατρικής φύσεως. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Αυστραλοί ερευνητές, κάνοντας λόγο για ορισμένες παραλλαγές του γονιδίου AVPR1A, οι οποίες δημιουργούν τάσεις απιστίας στις γυναίκες.

Πώς γίνεται αυτό; Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεποτάζ του το ενημερωτικό πόρταλ in.gr, το ΑVPR1A περιέχει την πληροφορία για την παραγωγή ενός υποδοχέα που υπάρχει στην επιφάνεια των κυττάρων και ενεργοποιείται από την ορμόνη βαζοπρεσίνη, γνωστή και ως αντιδιουρητική ορμόνη. Η βαζοπρεσίνη υπάρχει στα περισσότερα θηλαστικά και βασική της λειτουργία είναι να ρυθμίζει την κατακράτηση νερού στον οργανισμό μέσω της διούρησης.

Πέραν, ωστόσο, της παραπάνω γνωστής λειτουργίας πληθαίνουν οι ενδείξεις για τη «συμβολή» της βαζοπρεσίνης στη συμπεριφορά και τη σύναψη σχέσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ διεξήαγαν μία νέα μελέτη στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκαν ποικιλομορφίες του γονιδίου AVPR1A σε 7.378 ζευγάρια διδύμων (σ.σ. η σύγκριση μονοζυγωτικών και διζυγωτικών διδύμων είναι μια στάνταρτ μέθοδος για τη διαλεύκανση του ρόλου γονιδίων) στη Φιλανδία.

Από αυτή, λοιπόν, τη μελέτη προέκυψε το εξής συμπέρασμα: Το 6,4% των γυναικών και το 9,8% των ανδρών της μελέτης παραδέχτηκαν ότι είχαν απιστήσει το προηγούμενο έτος! Μάλιστα, οι γενετικές εξετάσεις που ακολούθησαν αποκάλυψαν ότι ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό των άπιστων γυναικών εμφάνιζαν μια συγκεκριμένη ποικιλομορφία του γονιδίου AVPR1A. Σημειώνεται ότι για άγνωστο λόγο, το εν λόγω αλληλόμορφο δεν βρέθηκε να επηρεάζει την πιθανότητα απιστίας στους άνδρες.

Η ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι εντοπίστηκαν «ισχυρές γενετικές επιδράσεις» στη σεξουαλική απιστία, η αλήθεια είναι όμως ότι τα νέα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με περαιτέρω μελέτες, καθώς υπάρχουν προηγούμενες έρευνες (π.χ. το 2008 από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα) που ανέφεραν ότι ποικιλομορφίες στο γονίδιο AVPR1A επηρεάζουν την τάση απιστίας και στους άνδρες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα