“Σας ζήτησε η Αθήνα την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί ή όχι;”

Ερώτηση προς την Ευρωπαική Επιτροπή με την οποία ζητά να πληροφορηθεί αν η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί τέθηκε από ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και αν η μη κατάργησή του αποτελεί επιλογή της πλευράς των δανειστών μας κατέθεσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης.

Ειδικότερα ο κ. Κεφαλογιάννης θυμίζει ότι το 2016 ζήτησε να πληροφορηθεί “αν και κατά πόσον η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδος” και εξήγησε ότι ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί του απάντησε πως “το συγκεκριμένο ειδικό μέτρο που θέσπισε η ελληνική κυβέρνηση αποτελούσε αποκλειστικά επιλογή της και απόφασή της να επιβληθεί”.

Από τότε -λέει ο “γαλάζιος” ευρωβουλευτής- όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης δηλώνουν με κάθε ευκαιρία την άμεση πρόθεσή της κυβέρνησης να καταργήσει αυτόν τον αντιαναπτυξιακό φόρο που πλήττει τον οινοποιητικό τομέα ένα δυναμικό, εξωστρεφή  και αναπτυσσόμενο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

“Η κατάργηση αυτή, όμως, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που εισήχθη στην Ελληνική Βουλή με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης” λέει ο κ. Κεφαλογιάννης και ρωτά εκ νέου την Επιτροπή:

– Κατά πόσον η συνεχιζόμενη επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί αποτελεί επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

– Στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης ετέθη το θέμα για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί από την ελληνική κυβέρνηση;

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα