Σβηστή η λάμπα της καινοτομίας

Επιδόσεις που την κατατάσσουν στην κατηγορία των «μέτρια καινοτόμων κρατών» της Ε.Ε. (moderate innovators) συνεχίζει να εμφανίζει η Ελλάδα, η οποία και το 2014 βρέθηκε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ η θέση της στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας επιδεινώθηκε.

Τα όχι κολακευτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την αξιολόγηση Innovation Union Scoreboard 2015 και τα οποία επικαλείται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), δείχνουν ότι η Ελλάδα κατατάχθηκε μόλις στην 21η θέση μεταξύ 28 κρατών της Ε.Ε. για το 2014. Μάλιστα, ο συνολικός δείκτης της καινοτομίας στη χώρα μας, σύμφωνα πάντα με την αξιολόγηση του Innovation Union Scoreboard, μειώθηκε, με όλους τους επιμέρους δείκτες, πλην ενός, να βρίσκονται κάτω από τον μέσο κοινοτικό όρο.

Στον αντίποδα, πιο καινοτόμα χώρα της Ε.Ε. αναδεικνύεται η Σουηδία, με τις επιδόσεις της Δανίας να τη φέρνουν στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, με τη Φινλανδία να ακολουθεί και τη Γερμανία να έπεται. Συνολικά το γενικό επίπεδο καινοτομίας στην Ε.Ε. το 2014 παρέμεινε σταθερό. Ωστόσο, η κρίση επηρέασε αρνητικά την καινοτόμο δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα: ο αριθμός καινοτόμων επιχειρήσεων μειώθηκε, όπως και οι επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου, οι καινοτομίες στις ΜμΕ, οι αιτήσεις για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, οι εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και οι πωλήσεις καινοτόμων προϊόντων.

Παρ’ ότι έχουν σημειωθεί ορισμένες βελτιώσεις, όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, τις επιχειρηματικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη και την ποιότητα της επιστήμης, αυτές δεν επαρκούν για καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Innovation Union Scoreboard 2015, το 2014 συνολικά 15 κράτη – μέλη της Ε.Ε. βελτίωσαν τις επιδόσεις τους σε θέματα καινοτομίας, ενώ, στον αντίποδα, 13 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα επιβράδυναν τους ρυθμούς τους (με την Ελλάδα, μάλιστα, να έχει μια από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ αυτών).

Ανάμεσα στις 13 χώρες της Ε.Ε., που «είδαν» το 2014 τις επιδόσεις τους σε θέματα καινοτομίας να επιδεινώνονται, περιλαμβάνονται, εκτός από την Ελλάδα, η Ρουμανία, η Κύπρος, η Εσθονία και η Ισπανία. Στον αντίποδα, ανάμεσα στα 15 κράτη – μέλη, που βελτίωσαν τους ρυθμούς τους, τη μεγαλύτερη άνοδο κατάφεραν η Μάλτα, η Λετονία και η Βουλγαρία.

Όπως αναφέρει το Innovation Union Scoreboard 2015, η Ελλάδα, διαχρονικά, κάνει βήματα σύγκλισης με την Ευρώπη, ωστόσο, αυτά δεν είναι αρκετά, για να την αποσπάσουν από την κατηγορία των μέτρια καινοτόμων (moderate innovators) χωρών.

pinakas01

Μέτριες επιδόσεις

Το Innovation Union Scoreboard 2015 κατατάσσει τα κράτη-μέλη σε 4 κατηγορίες. Τους «ηγέτες καινοτομίας» (Innovation Leaders), των οποίων οι επιδόσεις κινούνται άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου, κατηγορία στην οποία ανήκουν η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία και η Γερμανία.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι «Strong innovators», με επιδόσεις ελαφρά υψηλότερες ή κοντά στο μέσο κοινοτικό όρο, όπου περιλαμβάνονται η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Σλοβενία και η Μ. Βρετανία.

Ακολουθούν, στην τρίτη κατηγορία, οι χώρες που χαρακτηρίζονται από μέτρια καινοτομία, όπου εκτός από την Ελλάδα, ανήκουν, επίσης, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία.

Η τέταρτη κατηγορία των χωρών περιλαμβάνει τη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Ρουμανία, των οποίων τα επίπεδα καινοτομίας βρίσκονται πολύ κάτω του μέσου όρου της Ε.Ε., με τις χώρες αυτές να θεωρούνται «Modest innovators».

pinakas02

Διεθνείς πρωταθλητές

Εξετάζοντας τις επιδόσεις των συστημάτων καινοτομίας σε παγκόσμιο πλαίσιο, το Innovation Union Scoreboard 2015 αναδεικνύει παγκόσμιους πρωταθλητές τη Νότιο Κορέα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, που έχουν διεθνές προβάδισμα στις επιδόσεις ως προς την Ε.Ε. Την Ε.Ε. διαδέχονται στη σχετική κατάταξη ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Νότιος Αφρική. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ η Ευρώπη έχει καταφέρει να μειώσει την απόσταση που τη χωρίζει σε θέματα καινοτομίας από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, η ψαλίδα σε σχέση με τη Νότιο Κορέα μεγαλώνει.

 

Δείκτες

Το Innovation Union Scoreboard (ετήσιος πίνακας αποτελεσμάτων για την Ένωση Καινοτομίας), εξετάζει μια σειρά από βασικούς δείκτες, που σχετίζονται με την καινοτομία, προκειμένου να αξιολογήσει τις επιδόσεις των κρατών – μελών. Αυτοί αφορούν τους ανθρώπινους πόρους, τα ερευνητικά συστήματα, τη χρηματοδότηση, τις εταιρικές επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα, τα πνευματικά δικαιώματα, τα καινοτομικά χαρακτηριστικά και τα οικονομικά αποτελέσματα.

Εκτός από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., ο πίνακας αποτελεσμάτων καλύπτει τη Σερβία, τα Σκόπια, την Τουρκία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Όσον αφορά έναν πιο περιορισμένο αριθμό δεικτών, διαθέσιμων διεθνώς, καλύπτει, επίσης, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Ο πίνακας αποτελεσμάτων για την Ένωση Καινοτομίας καλύπτει το σύστημα καινοτομίας στο σύνολο του, το οποίο περιλαμβάνει τις ικανότητες καινοτομίας τόσο το δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα. Ο πίνακας αποτελεσμάτων καλύπτει συνολικά 25 διαφορετικούς δείκτες, που περιλαμβάνουν τις εξωτερικές συνθήκες για την καινοτομία, το επίπεδο των καινοτόμων δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων και τον τρόπο με τον οποίο οι δραστηριότητες αυτές μετατρέπονται σε πλεονεκτήματα για την οικονομία στο σύνολο της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα