Σεμινάρια αυτοπεποίθησης από τον Μαρκαριάν στους διεθνείς!

Παιχνίδι δίχως… αύριο είναι αυτό που δίνει η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, την Κυριακή, στη Βουδαπέστη, κόντρα στην Ουγγαρία.

Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα εκτός της νίκης, σχεδόν εκμηδενίζει τις πιθανότητας της ομάδας να διεκδικήσει την πρόκρισή της στα τελικά του EURO 2016, γεγονός που έχει γίνει πολύ καλά αντιληπτό από παίκτες και τεχνική ηγεσία. Ο Σέρχιο Μαρκαριάν ανέλαβε το δύσκολο έργο να ανατρέψει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η Εθνική έχει έναν βαθμό σε τέσσερα ματς στον όμιλο, έχει ηττηθεί από τα Νησιά Φερόε στο «Γ. Καραϊσκάκης» και η ψυχολογία βρίσκεται στο ναδίρ. Τι χρειάζεται; Ένα πραγματικό σοκ…

Αυτό ακριβώς θέλει να πετύχει ο Ουρουγουανός τεχνικός. Ο «El Mago» δεν πιστεύει στα… μαγικά, αλλά πιστεύει και προσδοκά στα μαγικά αποτελέσματα μέσα από τη σκληρή δουλειά, τη σωστή προσέγγιση και τις εύστοχες επιλογές. Πώς θα τα πετύχει όλα αυτά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών; Ρισκάροντας τα πάντα. Αλλάζοντας τα πάντα. Ποιες είναι οι αλλαγές που ξεκίνησε ήδη, χωρίς να το… πάρει χαμπάρι κανείς; Ή, έστω, χωρίς να γίνει ιδιαίτερος λόγος γι’ αυτές; Πάμε να τις δούμε μία-μία:

1)Η οργάνωση μίνι προετοιμασίας στην Αυστρία. Γιατί επιλέχθηκε κάτι τέτοιο από τον Μαρκαριάν. Για έναν απλούστατο λόγο. Το μεγάλο πρόβλημα στις εθνικές ομάδες είναι ο περιορισμένος χρόνος που έχει ο εκάστοτε Ομοσπονδιακός προκειμένου να δουλέψει με τους παίκτες του. Η έλλειψη συνοχής είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος και ακριβώς αυτό αντιμετώπισε ο Κλαούντιο Ρανιέρι στο διάστημα που κάθισε στον πάγκο της Ελλάδας. Η απουσία εμπειρίας του Ιταλού από τον τρόπο που λειτουργούν τα εθνικά συγκροτήματα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και στην τελική παταγώδη αποτυχία του.
Ο Μαρκαριάν «μάντρωσε» τους παίκτες, αξιοποίησε ολόκληρο το διάστημα της διακοπής του πρωταθλήματος και εστίασε στην τακτική και στον νέο τρόπο παιχνιδιού που θέλει να εφαρμόσει.

2)Τακτική βάσει του υλικού. Ο Ουρουγουανός αρέσκεται στο 3-5-2, αλλά δεν είναι και… κολλημένος με αυτό. Όλο το προηγούμενο διάστημα κάθισε και μελέτησε τους διεθνείς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και κάλεσε παίκτες που θα συμπλήρωναν ο ένας τον άλλον. Η τακτική που θα εφαρμόσει θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και τις ιδιαίτερες ικανότητες των παικτών του.

3)Ψυχολογία και αυτοπεποίθηση. Ένα χαρακτηριστικό του Μαρκαριάν, σαν προπονητής, είναι η ψυχολογία που διαμορφώνει στους παίκτες του. Ο Ουρουγουανός ξεκίνησε από την πρώτη μέρα να εφαρμόζει το πλάνο του για την ανάταση της αυτοπεποίθησης. Άλλοτε με τη σκληρή δουλειά στο γήπεδο και άλλοτε με κατ’ ιδίαν επαφές με τους παίκτες, ο έμπειρος κόουτς επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα, να επαναφέρει την ομοιογένεια στα αποδυτήρια και να αναπτερώσει το αίσθημα της εθνικής αποστολής.

4)Ο συνδετικός κρίκος… Κατσουράνης! Ο Ρανιέρι ακολούθησε τις… οδηγίες της προηγούμενης διοίκησης της ΕΠΟ και πέταξε εκτός τον διεθνή μέσο. Ο Μαρκαριάν δεν δέχεται υποδείξεις για κανέναν λόγο και ο Καραγκούνης, ο οποίος τον περιβάλλει με εμπιστοσύνη, δεν θα επιτρέψει παρεμβάσεις από κανέναν και για τίποτα. Ο Κώστας Κατσουράνης είναι αρχηγός, τον σέβονται, είναι έμπειρος και με την παρουσία του φέρνει στον νου τις ενδοξότερες στιγμές αυτής της ομάδας. Είναι ο συνδετικός κρίκος τού χθες και του σήμερα με το αύριο. Επίσης, η κλήση του αναδεικνύει και το κριτήριο της αντικειμενικότητας από πλευράς του Ουρουγουανού, ο οποίος δεν στέκεται σε ονόματα, ομάδες, ηλικίες ή και… ιδιαίτερες σχέσεις με τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας.

5)Ανάπτυξη από τα άκρα. Όπως έχει δείξει σε πρώτη φάση ο Μαρκαριάν, η Ελλάδα θα αναπτύσσεται περισσότερο από τα άκρα, απλώνοντας σε πλάτος το παιχνίδι της, κάτι που είχε… καταργηθεί επί Ρανιέρι.

Καλώς ή κακώς, η εθνική ομάδα πραγματοποίησε μεγάλο πισωγύρισμα από το καλοκαίρι του 2014 και έπειτα. Οι επιλογές της προηγούμενης διοίκησης, ο «στρουθοκαμηλισμός» που τη χαρακτήριζε, η πρόσληψη του Κλαούντιο Ρανιέρι, ο οποίος αποδείχθηκε παντελώς ακατάλληλος για τη δουλειά και οι εμμονές που υπερίσχυσαν του δημόσιου συμφέροντος, συνετέλεσαν στο να χαθεί πολύτιμος χρόνος, να αμαυρωθεί η ολοένα και καλύτερη πορεία των τελευταίων χρόνων και να κινδυνεύει η ομάδα με έναν ντροπιαστικό αποκλεισμό από τα τελικά του EURO της Γαλλίας, το 2016.

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν επιχειρεί το… αδύνατο, για το χρονικό διάστημα που έχει στη διάθεσή του. Ο μοναδικός τρόπος για να πετύχει, είναι η βίαιη ανατροπή όλων όσων ίσχυαν τους τελευταίους έξι μήνες και οδήγησαν σε διασυρμό την Ελλάδα. Το ρίσκο είναι δεδομένο, όμως πλέον ο Ουρουγουανός και οι παίκτες του έχουν έναν ισχυρό σύμμαχο στο πλευρό τους: το ότι δεν έχουν να χάσουν κάτι. Τουναντίον, έχουν να ανακτήσουν την αγάπη και τη στήριξη του κόσμου και να γράψουν μία ακόμη χρυσή σελίδα στην ιστορία τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα