Σε αναζήτηση φόρμουλας συνεργασίας με το «τρίο»

Σε 15 ημέρες από σήμερα θα ξεκαθαρίσει το Ποτάμι τα επόμενα βήματά του. Το διήμερο 11 και 12 Μαρτίου το Ποτάμι δεν εορτάζει μόνο τα τρία χρόνια από την ίδρυσή του, αλλά έχει προγραμματιστεί και η συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ (της κεντρικής επιτροπής του κόμματος), προκειμένου να υπάρξει απόφαση για το πώς θα προχωρήσει η συνεργασία της Σεβαστουπόλεως με την «Ώρα Αποφάσεων» της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Γιώργου Φλωρίδη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Με βάση την απόφαση της ΜΕΣΥΑ (Μεγάλη Συνάντηση Αντιπροσώπων) θα κινηθούν και οι «3» πρώην υπουργοί, που θα ολοκληρώσουν τις εκδηλώσεις τους στην Αθήνα πριν από τις 20 Μαρτίου. Τότε, εάν όλα έχουν πάει με βάση τις μέχρι τώρα προσυμφωνίες στην τελευταία εκδήλωση της «Ώρας Αποφάσεων», είναι πολύ πιθανό στο πάνελ των ομιλητών να βρίσκεται και ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Βάση της όποιας συζήτησης της ΜΕΣΥΑ θα είναι η ανακοίνωση της Πολιτικής Επιτροπής (προ ολίγων ημερών), αλλά και τα ψηφίσματα των διαφόρων τοπικών ομάδων που δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την αναστολή λειτουργίας του Ποταμιού.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι κ.κ. Θεοδωράκης, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης και Φλωρίδης αναζητούν μία φόρμουλα για την περαιτέρω συνεργασία.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η δημιουργία μιας ευρύτερης μεταρρυθμιστικής παράταξης που θα συστεγάσει το Ποτάμι, την «Ώρα Αποφάσεων» και άλλες κινήσεις, αλλά και ανένταχτους. Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγούν όσοι στηρίζουν την εν λόγω ιδέα, αφενός μεν το Ποτάμι δεν θα διαλυθεί, αφετέρου δε η πρωτοβουλία των τριών θα έχει απολύτως διακριτή θέση, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες πολιτικές κινήσεις πολιτών που ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη δρομολογούμενη σύμπραξη.

Ο οδικός χάρτης

Ο οδικός χάρτης της νέας μεταρρυθμιστικής παράταξης κατατέθηκε από τους «3» πριν από λίγες ημέρες στη Λάρισα (σ.σ. το Ποτάμι εκπροσώπησε ο γραμματέας του κόμματος, Παντελής Αβραμίδης) και περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

• Πραγματοποίηση Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης του προοδευτικού χώρου τον Απρίλιο, αμέσως μετά το Πάσχα, και εκλογή αρχηγού από τη βάση, με τη συμμετοχή όλων.

• Ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος τον Ιούνιο, ακολουθούμενο από τη δημιουργία οργανώσεων του νέου φορέα σε όλη την Ελλάδα.

•Αντιλαϊκισμός στην πολιτική, με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, πολιτικό ήθος και υπεράσπιση της αλήθειας.

•Στροφή στην παραγωγή, που σημαίνει έμπρακτη άρνηση του παρασιτικού καταναλωτικού προτύπου με δανεικά.

•Προτεραιότητα στην είσοδο νέων ανθρώπων στην παραγωγή και στην πολιτική.

• Ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και διακυβέρνηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, με ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Κέρδισε πόντους

Εξάλλου στη Σεβαστουπόλεως υποστηρίζουν πως ο Σταύρος Θεοδωράκης κέρδισε πολλούς πόντους με την πρόσκληση που δέχθηκε από τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, όπου μίλησε σε ημερίδα του SPD την Πέμπτη το πρωί στην Budestang. Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε στην παρέμβασή του ότι λαϊκιστές υπάρχουν παντού και πως τον λαϊκισμό τον πολεμάς κατ’ αρχάς με το «να μην τον μιμείσαι».

Συνομιλητές του κ. Θεοδωράκη μάς μετέφεραν, επίσης, ότι πριν φύγει για το Βερολίνο εξέφρασε την έκπληξή του για τις δηλώσεις της κας Γεννηματά ότι «σε τρίδυμο παίζουμε, σε δίδυμο όχι», με την οποία προανήγγειλε ότι θα οδηγήσει τη χώρα ξανά στις κάλπες εάν μετά τις επόμενες εκλογές δεν συμπράξουν η Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και βέβαια ο επικεφαλής του Ποταμιού καταλόγισε στην κα Γεννηματά «παλαιοκομματισμό και στρατηγική υπεκφυγής από τις ευθύνες που θα έπρεπε να αισθάνεται κάθε πολιτικός». Για να καταδείξει δε την πλήρη αντίστιξη του κόμματός του με αυτήν του ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε ότι το Ποτάμι ήδη από τη ΔΕΘ έχει θέσει τρεις απλούς όρους για να συμπράξει σε μια μελλοντική κυβέρνηση (πλήρης αποσύνδεση του κράτους από τα κόμματα, αναπτυξιακό σχέδιο με άμεση μείωση φορολογίας, άνοιγμα στην παιδεία με ιδιωτικά πανεπιστήμια), επαναλαμβάνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αποδείξει ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να εκπληρώσει κανέναν από τους όρους του Ποταμιού.

Συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη εκτιμούν πως ο παρασκηνιακός δίαυλος επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη – Μαξίμου – Κουμουνδούρου θα στείλει αρκετά στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη νέα μεταρρυθμιστική παράταξη και όπως λένε χαρακτηριστικά «ίσως και κινήσεις που θεωρούνται από τους θεμέλιους λίθους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα