“Σε ασφυξία η πραγματική οικονομία”

«Η κυβέρνηση στερεί πολύτιμους πόρους από την πραγματική οικονομία, οδηγώντας την σε ασφυξία», σχολίασε σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, που ξεπερνούν τα 6 δισ.  ευρώ, ο βουλευτής της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι οι οφειλές του Δημοσίου είναι αυξημένες κατά 57% από το τέλος του 2014. Αναλυτικά στην δήλωση αναφέρει:

«Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου συνεχίζουν να “τραβούν την ανηφόρα”. Η κυβέρνηση στερεί έτσι πολύτιμους πόρους από την πραγματική οικονομία, οδηγώντας τη σε “ασφυξία”.

Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν πλέον τα 6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 57% από το τέλος του 2014.

Έτσι, παρά τις εκταμιεύσεις δόσεων που προορίζονται για την εξόφλησή τους, οι οφειλές διογκώνονται, τόσο λόγω ανικανότητας της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους όσο και εξαιτίας της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων και οι αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Εξαιτίας αυτής της αρνητικής εξέλιξης, η εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης από τη δεύτερη αξιολόγηση, διαθέσιμης για τη χώρα από 1η Σεπτεμβρίου, μετατίθεται για το τέλος Οκτωβρίου.

Είναι σαφές ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν ξέρει και δεν μπορεί να “ρίξει” ρευστότητα στην αγορά. Βασικός άξονας της οικονομικής πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, με την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα