Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

Το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη αναρτημένο για διαβούλευση στην Διαύγεια, θεσμοθετεί το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του χωρίς να απαιτούνται ιατρικές πράξεις γι’ αυτό.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρισμένου φύλου το πρόσωπο μπορεί να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου του, ώστε αυτό να αντιστοιχεί στη βούληση, στην προσωπική αίσθηση του σώματος και στην εξωτερική του εικόνα.

Η διόρθωση γίνεται με δικαστική απόφαση, ενώ η δήλωση θα γίνεται σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα και εκδίδεται νέα ληξιαρχική πράξη με βάση την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες (μητρώα, κατάλογοι κ.λ.π.) είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν νέα έγγραφα ή να προβούν σε νέες καταχωρίσεις με διορθωμένο το καταχωρισμένο φύλο, το κύριο όνομα και το επώνυμο του προσώπου.

Σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου δεν απαιτείται να βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο έχει υποβληθεί σε  προηγούμενη ιατρική επέμβαση.

Δεν απαιτείται επίσης η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική ή ψυχική του υγεία. Κατά  την ισχύουσα νομοθεσία  τα διεμφυλικά άτομα δεν μπορούσαν να διορθώσουν τη ληξιαρχική πράξη γεννήσεώς τους και να αλλάξουν όνομά τους, εάν δεν είχε προηγηθεί χειρουργική επέμβαση στα γεννητικά τους όργανα  για επαναπροσδιορισμό του  φύλου, ενώ έπρεπε να υπάρχει και πραγματογνωμοσύνη ψυχιάτρου

Εξάλλου, στα Ληξιαρχεία η έκφραση «αλλαγής φύλου» καταργείται και θα αναγράφεται πλέον «διόρθωσης φύλου», ενώ θα  διατηρούνται οι αριθμοί του φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και του  μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Σε άλλο άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι αν πρόσωπο που διόρθωσε το καταχωρισμένο φύλο του έχει παιδιά (γεννημένα με γάμο, σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, χωρίς γάμο των γονέων τους και υιοθετημένα), τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους από τη γονική μέριμνα δεν επηρεάζονται, ενώ στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών δεν επέρχεται καμία μεταβολή λόγω της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου του γονέα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα