Σε νέα εποχή οδεύει το ΠΑΣΟΚ

Η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη κρίθηκε απαραίτητη από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος κάνει άλλη μια προσπάθεια να μαζέψει τους βουλευτές του κόμματος του.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δέχεται πολλαπλή επίθεση τις τελευταίες ημέρες τόσο εντός του κόμματος (παπανδρεϊκοί), όσο και εκτός (ΔΗΜΑΡ και Μέγαρο Μαξίμου. Ετσι την Τετάρτη αναμένεται να ξεκαθαρίσει στους βουλευτές πως όσοι έχουν αντίθετη άποψη από εκείνη του κόμματος θα πρέπει να διαφοροποιήσουν την θέση τους εναλλακτικά να σιωπήσουν.

Πληροφορίες όμως θέλουν να ανοίγει και η συζήτηση διαδοχής του στο ΠΑΣΟΚ καθώς έχει γίνει σαφές πως ο Βαγγέλης Βενιζέλος λόγω του βάρους που έχει σηκώσει τα τελευταία χρόνια δύσκολα μπορεί να ηγηθεί του κόμματος με αξιώσεις!

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την κατάλληλη στιγμή το κόμμα να αναλάβει μεταβατικός πρόεδρος με στόχο να το οδηγήσει σε συζητήσεις για συνεργασίες και μόνο αν καταστεί απαραίτητο να ηγηθεί προεκλογικής εκστρατείας. Ολα συγκλίνουν πως το μοναδικό πρόσωπο από τους σημερινούς βουλευτές είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος και τον κομματικό μηχανισμό γνωρίζει ως γραμματέας κατά το παρελθόν αλλά και γέφυρες μπορεί να στήσει με άλλα κόμματα και κινήσεις.

Την ίδια ώρα στα υπόγεια της Χαριλάου Τρικούπη έχει ξεσπάσει άγριος πόλεμος με την παπανδρεϊκή πλευρά να χτυπά την σημερινή ηγεσία. Αφορμή η εμμονή όπως σημειώνεται του Βαγγέλη Βενιζέλου να υπηρετεί τις αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου καταδικάζοντας το δικό του κόμμα.

Μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά της Θεοδώρας Τζάκρη σε κυβέρνηση της Αριστεράς αλλά και το κάλεσμα του στενού συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου κ. Πανάρετου στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κυβερνήσει προοδευτικά πρέπει να πείσει για τις προθέσεις του τους παπανδρεϊκούς και όχι να φλερτάρει με τους ΑΝΕΛ», έγραψε ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και εμπνευστής του σχεδίου ανοικτής διακυβέρνησης (open.gov) που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί μετά τις εκλογές του 2009. Ο κ. Πανάρετος με τον τρόπο αυτό έδειξε πως η επιρροή του Γ. Παπανδρέου παραμένει ισχυρή στην κομματική βάση η οποία περιμένει ένα νεύμα για να κινηθεί. Και σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα δείχνει το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Το συμπέρασμα αυτό μπορεί εύκολα να βγει και από την στάση του Μιχάλη Καρχιμάκη.

Αίσθηση, την ίδια ώρα, προκαλούν δημοσιεύματα ακόμη και σε ιδιαιτέρως, μέχρι πρότινος, τουλάχιστον, φιλικά προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μέσα ενημέρωσης που ανακινούν ζήτημα παραίτησης του από την ηγεσία του κόμματος, καθώς όπως γράφεται χαρακτηριστικά στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Βενιζέλος δεν ελέγχει ούτε την κοινοβουλευτική ομάδα αλλά ούτε τον κομματικό μηχανισμό.

Στο επίμαχο δημοσίευμα, αν και αναφέρεται ότι «στην περίπτωση που ανοίξει άκαιρα μια διαδικασία διαδοχής, το πιθανότερο είναι να τιναχθεί στον αέρα το ΠΑΣΟΚ», κατονομάζονται ως πιθανότεροι διάδοχοι οι κύριοι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Φίλιππος Σαχινίδης, καθώς και από τη νεώτερη γεννιά στελεχών ο γραμματέας του κόμματος κ. Νίκος Ανδρουλάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Πάντως όπως έντονα φημολογείται το εν λόγω δημοσίευμα είναι αποτέλεσμα παρέμβασης των Σημιτικών…

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα