Σε νέα φάση το Κυπριακό με τη νίκη Ακιντζί

Σε μια νέα φάση φαίνεται να εισέρχεται το κυπριακό ζήτημα, με τη νίκη του Μουσταφά Ακιντζί στις εκλογές στα Κατεχόμενα. Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε έτοιμος να συζητήσει την επιστροφή της Αμμοχώστου στους Ελληνοκυπρίους, στο πλαίσιο ενός πακέτου που θα περιλαμβάνει την νομιμοποίηση της λειτουργίας του λιμανιού της Αμμοχώστου και του αεροδρομίου Ερτζιάν.

Ανέφερε επίσης ότι η νίκη του δεν αφορά μόνο τους Τουρκοκυπρίους, αλλά όλο τον κυπριακό λαό και τόνισε ότι η ομοσπονδιακή Κύπρος θα πρέπει να αποτελείται από «δύο ίσα ιδρυτικά κράτη». Τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνεχάρη τηλεφωνικά ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αισιοδοξεί για ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με στόχο τη λύση του Κυπριακού, πάντοτε με την ενεργό εμπλοκή της Άγκυρας.

Στα προσεχώς αναμένεται συνάντηση του Μουσταφά Ακκιντζί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη συνάντηση -διερευνητικού χαρακτήρα- μεταξύ των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, κατά την οποία εκτιμάται ότι θα γίνει η πρώτη ανταλλαγή απόψεων και να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα για τις προθέσεις του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενδεχομένως να έχει και σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ακκιντζί για να καταλήξουν στην ημερομηνία της συνάντησης.

(ΠΗΓΗ: tvxs.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα