Σε ποιες συντάξεις θα γίνει επανέλεγχος

Από “κόσκινο” περνούν οι συντάξεις του Δημοσίου που εκδόθηκαν το 2017 αφού θα γίνει επανέλεγχος αυτών.  Με  απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το ποσοστό που θα ελέγχεται φτάνει στο 20%, αντί του 10% που ήταν άλλες χρονιές.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», από «κόσκινο» περνά το 3% ως 20% όλων των συντάξεων του Δημοσίου, που εκδόθηκαν και θα εκδοθούν λόγω γήρατος και αναπηρίας ή που μεταβιβάστηκαν και θα μεταβιβαστούν (λόγω θανάτου) από 1ης/1/2017 ως και 31/12/2017.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι είναι πάγια πρακτική και διενεργούνται κάθε χρόνο με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που εφαρμόζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις αποφάσεις συνταξιοδότησης που εκδίδει.

Η αύξηση των δειγματοληπτικών ελέγχων επί συνταξιοδοτικών πράξεων του Δημοσίου και μάλιστα στο 20% των περιπτώσεων αντί 10% πέρυσι, δείχνει ότι στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στο Εργασίας τρέχουν και δεν φτάνουν για να πιάσουν στόχους που τους έβαλε η τρόικα και δεν είναι άλλοι από το να βγαίνουν λιγότερες συντάξεις.

Για φέτος το υπουργείο Εργασίας εκτιμά τη δαπάνη να κλείνει στα 25,6 δις. ευρώ για τις κύριες και στα 3,8 με 4 δις. ευρώ για τις επικουρικές, δηλαδή σε κάθε περίπτωση πάνω από τα 29 δις. ευρώ συνολικά, ποσό που αντιπροσωπεύει πάνω από το 16% του ΑΕΠ, ενώ οι δανειστές θέτουν τον πήχυ όχι πάνω από το 11%, ποσοστό που αντιπροσωπεύει τα 20 από τα 29 δις. ευρώ που δαπανώνται για συντάξεις.

Για να μειώσουν λοιπόν τη δαπάνη, αύξησαν και το ποσοστό των συντάξεων που θα περνούν από «κόσκινο» ώστε να καθυστερούν και τις μελλοντικές αποφάσεις λόγω αυστηρότερων ελέγχων.

Το 20% δε των προκαταβολών σύνταξης που θα επανεξεταστούν και όσες δεν είναι νόμιμες θα επιστραφούν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα