Σε τρία χρόνια θα είναι έτοιμο το μουσείο Μεταλλείας-Μεταλλουργίας στο Λαύριο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η υλοποίηση του Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Τι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Αττικής. Την Πέμπτη το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε ομόφωνα την υλοποίηση του έργου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Σημειώνεται ότι το έργο της ολοκλήρωσης των εργασιών διαμόρφωσης και μετατροπής του Μηχανουργείου σε μουσείο έχει ανακοινώσει ότι θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2.686.500 ευρώ και θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας για το 2017.

Στο πλαίσιο της σύμβασης θα γίνουν τρία υποέργα. Το πρώτο αφορά στη διαμόρφωση του Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας, με στόχο την εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών λειτουργίας του μουσείου και επιπλέον δημιουργία γραφειακών χώρων και χώρων εξυπηρέτησης εργαζομένων και επισκεπτών.

Το δεύτερο υποέργο περιλαμβάνει τη συντήρηση και αποκατάσταση του αρχειακού υλικού και των εκθεμάτων. Τα εκθέματα κατηγοριοποιούνται σε τρεις ενότητες: ξύλινα (εργαλεία, συσκευές, κορνίζες, ξύλινα στοιχεία του Μηχανουργείου), μεταλλικά (εργαλεία, συσκευές, μηχανές) και χάρτινα (έγγραφα, χάρτες, εικόνες, φωτογραφίες, βιβλία και σχέδια).

Τέλος, το τρίτο υποέργο αφορά στη μουσειολογική και μουσειογραφική εφαρμογή, δηλαδή την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού και ειδικών κατασκευών της έκθεσης, την προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακών και οπτικοακουστικών συστημάτων, τη συγγραφή και επιμέλεια κειμένων καταλόγων και υλικού τεκμηρίωσης, την έρευνα και καταγραφή προφορικών μαρτυριών, το σχεδιασμό και παραγωγή ψηφιακών εφαρμογών και παραγωγή ντοκιμαντέρ, τη μουσειακή επαναλειτουργία των μηχανημάτων του μηχανουργείου και τη μελέτη ειδικού φωτισμού της έκθεσης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, το Μουσείο θα είναι έτοιμο σε τρία χρόνια να υποδεχθεί επισκέπτες. Μέσα από το Μουσείο το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει ένα μοναδικής σπουδαιότητας βιομηχανικό μνημείο- μάρτυρα της εξέλιξης της μεταλλουργίας στην Ελλάδα, αλλά και να έρθει σε επαφή με την αρχαία και νεώτερη μεταλλευτική τεχνική, την εξέλιξη του Λαυρίου, μιας κατεξοχήν μεταλλευτικής πόλης, και την πολιτιστική και κοινωνική ζωή που σχετίζεται με τη μεταλλευτική ζωή στο Λαύριο.

 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα