Σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία για τα θέματα δικαστικών συνδρομών

Μία σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα βοηθήσει σημαντικά σε θέματα δικαστικών συνδρομών. Πρόκειται για το σχέδιο νόμου που τιτλοφορείται για  «την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 περί της ευρωπαϊκής εντολής έρευνας σε ποινικές υποθέσεις».

Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου πλέον θα μπορούν να μεταβαίνουν και να συμμετέχουν στις έρευνες που ζητεί το ένα κράτος υπάλληλοι του κράτους που υποβάλλουν το αίτημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  η Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας (ΕΕΕ) είναι δικαστική απόφαση ή απόφαση την οποία επικυρώνει δικαστική αρχή κράτους μέλους της ΕΕ («κράτος έκδοσης») με σκοπό την εκτέλεση ενός ή περισσότερων συγκεκριμένων ερευνητικών μέτρων σε άλλο κράτος μέλος («κράτος εκτέλεσης») για τη λήψη αποδεικτικών στοιχείων».

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για την  εξέταση μαρτύρων που είναι σημαντικοί για την έρευνα μιας ποινικής υπόθεσης μεταξύ των κρατών μελών με την χρήση των νέων τεχνολογιών, όπως η τηλεδιάσκεψη η την οπτικοακουστική μετάδοση. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με πραγματογνώμονες σε ποινικές υποθέσεις που μπορούν να εξεταστούν και η κατάθεσή τους να μεταδίδεται σε τηλεφωνική διάσκεψη, η άλλου είδους οπτικοακουστική μετάδοση.    Ακόμη, προβλέπεται η  προσωρινή μεταγωγή προσώπου που κρατείται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ από αυτό που κρατείται, με σκοπό την  συλλογή αποδεικτικών στοιχείων.

Για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων που φέρνει στη νομοθεσία μας η κοινοτική οδηγία για την Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας, κατά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, αρμόδιες είναι οι δικαστικές αρχές, η άλλες αρχές, αν εκτελούν ανακρτικό έργο με την προϋπόθεση ότι η απόφαση τους θα επικυρώνεται από εισαγγελικό λειτουργό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα