«Σιγά τα αίματα κ. Μητσοτάκη- Θέλετε να κάνετε την Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη»

Προ ημερησίας συζήτηση, με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, διεξήχθη στη Βουλή με επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του επιτέθηκε σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, για τις αγροτικές πολιτικές που εφάρμοσαν κυρίως τα τελευταία 20 χρόνια, έστρεψε τα βέλη του προσωπικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και παρουσίασε το σχέδιο του για τους αγρότες.Μίλησε ακόμα για το Κυπριακό και επιτέθηκε στην Τουρκία για τη στάση της στο συγκεκριμένο θέμα.

«Αν θέλετε μια συμβουλή κ. Μητσοτάκη, μην υποτιμάτε τόσο πολύ τη νοημοσύνη του λαού»«Προσπαθείτε να εμφανίσετε τα προβλήματα ως προβλήματα που έχει δημιουργήσει η δική μας κυβέρνηση. Απορεί κανείς με το θράσος που έχετε. Το θράσος να μας εγκαλείτε για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου που εσείς δημιουργήσατε. Το θράσος να μιλάτε με το PSI για την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το θράσος να επερωτάτε το δικό μας ηθικό πλεονέκτημα, όταν υπάρχει η Siemens, η Νovartis», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:«Η οργή του λαού σας έριξε το 2015. Αν θέλετε μια συμβουλή, μην υποτιμάτε τόσο πολύ τη νοημοσύνη του λαού. Τα συμφέροντα σας στήριζαν όταν ήσασταν στην κυβέρνηση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορείτε να ελέγξετε το μυαλό και την κριτική σκέψη των πολιτών. Ο λαός δεν ξεχνάει ποιοί ήσαστε.

Ο κόσμος θυμάται ότι εσείς που διαμαρτύρεστε για τα υψηλά πλεονάσματα, είχατε συμφωνήσει σε πλεόνασμα με 13 δισ. ευρώ περισσότερη επιβάρυνση. Από που θα τα βρίσκατε; Γιατί δεν το εξηγείτε; Για σας ανάπτυξη είναι αφορολόγητες επιχειρήσεις και αφορολόγητα μερίσματα, όπως υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης».

Ανεβάζοντας τους τόνους απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την εξαγγελία Μητσοτάκη ότι θα μειώσει τους φόρους, έστω και μονομερώς. «Σιγά τα αίματα κ. Μητσοτάκη, μην είστε τόσο σκληρός απέναντι στους θεσμούς. Την είδε ο λαός την παλικαριά σας, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει 617 εκατ. Ευρώ στους συνταξιούχους, όταν φτερνίστηκαν στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ και κρυολογήσατε εσείς στην Αθήνα.

Πανηγυρίσατε με χαιρεκακία όταν πάγωσαν προσωρινά τα μέτρα για το χρέος. Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Γέλασαν αυτοί που έκαναν Χριστούγεννα με αξιοπρέπεια. Καμία μονομερή ενέργεια δεν θα κάνετε. Η μείωση της φορολογίας δεν αφορά τον κόσμο, αλλά τα μεγάλα εισοδήματα».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απορία του καθώς όπως είπε «μου κάνει εντύπωση που ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες δεν ερωτούνται από τα ΜΜΕ από που θα συμπληρώσουν τα μειωμένα φορολογικά έσοδα; Κανείς δεν σας ρωτάει για το προφανές».
Τον κατηγόρησε ότι «στήνετε το πολιτικό σας αφήγημα για τις απολύσεις στο Δημόσιο και πρωτοφανή επίθεση σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Μας λέτε ότι δεν φταίει η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, αλλά ότι φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η αντιπαράθεση είναι μεταξύ των παραγωγικών δυνάμεων και της αλαζονικής ελίτ που εσείς εκπροσωπείτε και που ευελπιστεί να έρθετε στην εξουσία για να ευνοηθεί ξανά».

Ζήτησε απαντήσεις από τον Μητσοτάκη. «Πείτε μας ευθέως κ. Μητσοτάκη; Να υπογράψουμε ό,τι μας δώσουν; Συμφωνείτε με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ; Θέλετε τα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για το 2019;
Το σχέδιό σας είναι να κάνετε την Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη και να ολοκληρώσετε την καταστροφή που άφησαν στη μέση οι Σαμαράς – Βενιζέλος. Δεν θα σας το επιτρέψουμε. Είναι καταστροφική εξέλιξη η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα;», αναρωτήθηκε. Κλείνοντας την πρωτολογία του, σημείωσε ότι «η δεύτερη αξιολόγηση και θα κλείσει και χωρίς επιπλέον μέτρα. Οσο και αν εσείς παλεύετε για το αντίθετο. Θα μείνετε με το αίτημα για εκλογές να κοιτάτε απογοητευμένοι. Εμείς προχωράμε μπροστά και δεσμευόμαστε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα για την χώρα και την οικονομία».

Το σχέδιο για τους αγρότες

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για το αγροτικό. «Καλωσορίζω το ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Ωστόσο γνωρίζουμε όλοι τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσαν τις τελευταίες δεκαετίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.Μια πολιτική που μετέτρεψε μια σειρά από αγροτικούς συνεταιρισμούς σε τόπους διαφθοράς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις τρεις βασικές επιδιώξεις για την αγροτική πολιτική.«Πρώτη στρατηγική μας επιδίωξη είναι η αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα.Θέλουμε να μπουν στον χώρο νέοι άνθρωποι.Δεύτερη στρατηγική μας επιδίωξη είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Τρίτη στρατηγική μας επιδίωξη είναι η επιμονή σε αυτά που ονομάζουμε ποιοτική γεωργία», εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι πόσο εύκολο να υλοποιηθούν αυτές οι στρατηγικές μας επιδιώξεις, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Με στοχευμένες ενέργειες για πρώτη φορά φέτος οι προβλεπόμενες ενισχύσεις κατεβλήθησαν έγκαιρα
Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών το 2016 ήταν 3,7 δισ. ευρώ
Καταγράφηκαν ήδη θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης.Είναι δεδομένο. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία.Δεν έπεσε ανάπτυξη από τον ουρανό.Υπάρχει σχέδιο, ξεπληρώθηκαν χρέη, κινήθηκαν επιχειρήσεις, κινήθηκε η αγορά», ανέφερε ο Α. Τσίπρας.

Για το Κυπριακό

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συντονισμό με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και επιθυμεί μια βιώσιμη λύση.

«Προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε κλίμα συνεννόησης τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο.
Θελήσαμε να παίξουμε εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό χωρίς να υποχωρήσουμε από τις θέσεις μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σημαντικές εξελίξεις για το Κυπριακό.

Και εξήγησε ότι για πρώτη φορά ανταλλάχθηκαν χάρτες, μπήκαν στην ατζέντα εγγυήσεις και ασφάλεια.«Με αισιοδοξία και χαμηλούς τόνους συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ελπίζω να έχουμε θετικές εξελίξεις», υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι θετικές εξελίξεις δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς αλλά και από την Τουρκία.
Πρέπει η Άγκυρα να δουλέψει σοβαρά και υπεύθυνα».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι θα είναι διαρκώς στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών για το θέμα του Κυπριακού, καθώς πρέπει να υπάρχει λεπτομερής και ειλικρινής ενημέρωση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα