Σιγή ιχθύος από τους «τέως»…

Όλοι οι υποψήφιοι για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς με δηλώσεις τους, από τις δεκάδες επισκέψεις τους στην περιφέρεια, όπως και στις περισσότερες δημόσιες –μέσω ΜΜΕ και social media– παρεμβάσεις τους  τονίζουν με έμφαση ότι… απεχθάνονται τους μηχανισμούς. Μάλιστα το τελευταίο δεκαήμερο έχουν γίνει μόδα λέξεις, όπως «μηχανισμοί», «βαρόνοι», «φέουδα», «κομματική καμαρίλα». Είναι, όμως, ο απλός ψηφοφόρος τους ο κύριος στόχος;

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αναμφίβολα η ευρεία συμμετοχή του κόσμου μπορεί να βάλει στο περιθώριο όλους τους μηχανισμούς και πιθανόν όλους τους σχεδιασμούς. Όμως στην πραγματικότητα, μπορεί οι υποψήφιοι να απευθύνονται σε μέλη  ή σε φίλους της κεντροαριστεράς, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν και στο τι θα πράξουν τα λεγόμενα ιστορικά στελέχη.

Ποιον θα «ευλογήσουν» ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος; Τι θα πράξει ο Κώστας Σημίτης και οι πιστοί του εκσυγχρονιστές; Θα εμπλακούν στο εγχείρημα η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και η Ώρα Αποφάσεων; Τι θα κάνουν ατύπως η ΔΗΜ.ΑΡ. και οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία;

«Η εποχή που η επίσημη στήριξη σε ένα υποψήφιο μετρούσε έχει παρέλθει», μας έλεγε παλιά καραβάνα του χώρου. «Πολλές φορές κάνει και ζημιά, καθώς οι πολίτες αντιδρούν. Εάν όμως ο ηγέτης μία τάσης στείλει μήνυμα προς τα κάτω, αυτό ναι, μετράει», προσέθεσε ο συνομιλητή μας. Ήδη η ΔΗΜ.ΑΡ. και οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία έχουν διαρρεύσει προς τον Τύπο, πως δεν θα υποστηρίξουν κάποιον υποψήφιο, προτρέποντας τα μέλη τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

 Ποιον προτιμούν

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία το ΚΙΔΗΣΟ γέρνει προς την Φώφη Γεννηματά. Ο Γ. Παπανδρέου επισήμως δεν έχει πει ούτε λέξη, παρά μόνο όταν απεύθυνε ομιλία στο κεντρικό συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δίνοντας το στίγμα του για το πώς θέλει το νέο φορέα.  Όμως τα περισσότερα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ αβαντάρουν με κάθε τρόπο την υποψηφιότητα της νυν πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν διστάζουν να παραβρεθούν στις συγκεντρώσεις της ανά την περιφέρεια.

 Λάμπει δια της απουσίας του

Ο Ευ. Βενιζέλος σε όλο αυτό το διάστημα της προεκλογικής περιόδου έχει λάμψει δια της απουσίας του. Ασχολείται μόνο με αρθρογραφία ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ έχει αποφύγει την παραμικρή νύξη για τις εκλογές του νέου φορέα. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα βενιζελικά στελέχη, που αντέδρασαν μόνο όταν ο Γιώργος Καμίνης σε μία ομιλία του δεν ανέφερε την περίοδο της προεδρίας Βενιζέλου για το ΠΑΣΟΚ (κάτι που διόρθωσε μετά από λίγα 24ωρα).

Ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος πάντως στους συνομιλητές του τονίζει ότι θα επιμείνει σε αυτά που ανέφερε στο συνέδριο του “Κύκλου Ιδεών” για τον κομβικό ρόλο του προοδευτικού κέντρο «που ξεπερνά τα όρια της σοσιαλδημοκρατίας».

Τον όρο «προοδευτικό κέντρο» έχει κάνει σημαία ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος επισημαίνει πως αυτό «μπορεί να αγκαλιάσει πολίτες από την φιλελεύθερη δεξιά, μέχρι τις παρυφές της Αριστεράς». Ο επικεφαλής του Ποταμιού ποντάρει στις βενιζελικές ψήφους, οι οποίες βέβαια δεν μπορούν να καταγραφούν ως ποσοστό, αλλά λόγω του ότι έχουν συνεχόμενη παρουσία στα social media είναι σε θέση να επηρεάσουν.

Στο ίδιο ακροατήριο έχει πολύ καλές προσβάσεις και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Βενιζέλου. Και μάλιστα με την ανοχή του πρώην προέδρου ο ευρωβουλευτής έφτιαξε τους δικούς του ισχυρούς πυρήνες.

 Οι εκσυγχρονιστές

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με το άρθρο του έστειλε ένα μήνυμα πως θέλει το νέο φορέα: «Η εκλογή σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός κόμματος κατά το πρότυπο των αρχηγικών κομμάτων. Η παράταξη για να αποκτήσει δυναμική προϋποθέτει τη δημιουργική συμμετοχή όλων που συνέβαλαν στη συσπείρωσή της. Είναι αναγκαίο να αξιοποιεί, να συζητεί και να κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις της. Οι αρχηγοί ανήκουν στο παρελθόν».

Βέβαια δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως ο κ. Σημίτης μάλλον δεν είναι ικανοποιημένος με τις υποψηφιότητες και γι’ αυτό το λόγο έστειλε το μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό μπλοκ είναι μοιρασμένο. Απλά ελπίζουν στους τελευταίους σημιτοφύλακες ο Στ. Θεοδωράκης, ο Γ. Μανιάτης, ίσως και ο Ν. Ανδρουλάκης. Η κ. Γεννηματά ελπίζει με βάση όσους μπορεί να επηρεάσει ο Νίκος Μπίστης, αλλά θα πρέπει να τονιστεί ότι η παλιά ομάδα των «Γεννηματικών» του ΠΑΣΟΚ που την στηρίζουν έχουν απομακρυνθεί από τον πρώην πρωθυπουργό. Ο λόγος για τους κ.κ. Παπαϊωάννου, Γείτονα, Τσούρα.

Άγνωστο επίσης είναι και το τι θα πράξουν Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργος Φλωρίδης και όσοι μετέχουν στην «Ώρα Αποφάσεων». Επισήμως η κίνηση των δύο πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, που ανήκουν στο λεγόμενο εκσυγχρονιστικό μπλοκ δεν έχει πει κουβέντα – ούτε εάν πάνε να ψηφίσουν. Μάλιστα, όταν κάποιοι από τους μετέχοντες στην «Ώρα Αποφάσεων» έσπευσαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Γιάννη Ραγκούση, η κίνηση επισήμως διέψευσε πως είναι και μέλη της.

Θεωρητικά από εκεί περιμένει περισσότερους ψήφους ο Στ. Θεοδωράκης (ήταν σε διαρκή επικοινωνία μέχρι και το καλοκαίρι που αποφάσισε να εισέλθει στην κούρσα), ενώ και ο Γιάννης Μανιάτης ελπίζει ότι θα τον προτιμήσουν (μετείχε ως προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις της Ώρας Αποφάσεων).

 Τα διαδικαστικά

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, οριστικοποιήθηκαν οι δύο τηλεμαχίες των 9 υποψηφίων. Η μία θα διεξαχθεί στις 30 Οκτωβρίου και η άλλη στις 6 Νοεμβρίου και θα χρησιμοποιηθούν τα στούντιο της ΕΡΤ. Και τα δύο debate θα μεταδοθούν μετά το βραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης. Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Όσοι προσέλθουν να ψηφίσουν θα πληρώσουν €3, ενώ θα υπάρχουν δύο λίστες. Η μία για όσους επιθυμούν να εγγραφούν και ως μέλη του νέου φορέα και η δεύτερη για όσους θέλουν να παραμείνουν απλοί φίλοι. Η λίστα με τους φίλους μετά την παρέλευση του διμήνου θα καταστραφεί.

Κάλπες θα υπάρχουν σε όλους του «Καλλικρατικούς» δήμους, καθώς και σε ορισμένους άλλους δήμους σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες.  Επίσης, θα στηθούν κάλπες και σε περίπου 30 πόλεις του εξωτερικού.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα