Σκέφτονται αποχή στην Συγγρού

Η ψήφιση του δεύτερου πακέτου μέτρων προκαλεί τεράστιους πονοκέφαλους στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Και αυτό διότι πολλοί εκ των βουλευτών που προέρχονται από την περιφέρεια δεν φέρονται διατεθειμένοι να ψηφίσουν.
Μάλιστα ο Μεϊμαράκης παρά το μασάζ που έχει ξεκινήσει, αλλά και την προοπτική να καταθέσει η ΝΔ ισοδύναμα μέτρα δεν φαίνεται να πείθει τους βουλευτές του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στενοί συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο οικουμενικής και είχε εμφανιστεί διστακτικός σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, σημείωναν ότι ακόμη και αν η συμπολίτευση αθροίσει λιγότερους από 120 βουλευτές στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή η ΝΔ δεν πρόκειται να θέσει θέμα. Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρώτο μέλημα είναι να ολοκληρωθεί ομαλά ο πρώτος κύκλος των προαπαιτούμενων προκειμένου να ξεκινήσει και επίσημα η συζήτηση για το τρίτο πρόγραμμα – μνημόνιο και να διασφαλιστεί η παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη.
Ο κ. Μεϊμαράκης, πάντως, θα επιμείνει στη γραμμή της κριτικής στήριξης προς την κυβέρνηση Τσίπρα, και μόνον για τα μέτρα που αφορούν στην επίτευξη συμφωνίας. Όσο για την επικοινωνία μεταξύ Μαξίμου και Συγγρού, αυτή πραγματοποιείται θεσμικά δια μέσω του Προεδρικού και του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, η διαμεσολάβηση του οποίου υπήρξε κρίσιμη και χρήσιμη το τελευταίο διάστημα.
Περί αποχής
Πάντως ήδη στην Συγγρού έχουν αρχίσει τις διαρροές για αποχή της ΝΔ από την ψηφοφορία της Τετάρτης. Όπως εξηγούν κύκλοι της Συγγρού σε περίπτωση που η ΝΔ απόσχει, τότε το πολιτικό κόστος θα το πάρει εξ’ ολοκλήρου η κυβέρνηση, καθώς σε αυτή την περίπτωση αρκούν και οι 120 ψήφοι της πλειοψηφίας για να περάσουν τα προαπαιτούμενα.
Μια ενδεχόμενη απουσία της Νέας Δημοκρατίας από τη συζήτηση, κατεβάζει το όριο των ψήφων που απαιτούνται για να περάσει το νομοσχέδιο, το βάρος ψήφισης του οποίου θα πέσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, βάζοντας έτσι… τελεία στην κοινοβουλευτική ανοχή που έχει επιδείξει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, στον απόηχο της κρισιμότητας των στιγμών. Από τη στιγμή λοιπόν θα απέχουν από την ψηφοφορία της Τετάρτης για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, οι 76 βουλευτές της Νέας Δημοκρατία, ο αριθμός των παρόντων βουλευτών πέφτει στους 224. Κάτι που σημαίνει, ότι το νομοσχέδιο μπορεί να περάσει με πλειοψηφία 113 βουλευτών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα