Σκαπούλαραν τα πρόστιμα Ισπανία και Πορτογαλία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ Η ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ

Η 27ης Ιουλίου ήταν η ημέρα κατά την οποία αναμενόταν η Κομισιόν να ανακοινώσει την επιβολή προστίμων στην Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε αποφανθεί στις 12 Ιουλίου ότι καμιά από τις δύο χώρες δεν είχαν δράσει αποτελεσματικά προκειμένου να διορθώσουν τα υπερβολικά ελλείμματά τους.

Αντί όμως του πέλεκυ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε η… επιείκεια καθώς σήμερα Τετάρτη προτάθηκε η ακύρωση της επιβολής προστίμων.

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, αυτό συνέβη διότι η Επιτροπή έλαβε υπόψη τις ενστάσεις των δύο κρατών, αλλά και την οικονομική συγκυρία, και έκρινε πως δεν πρέπει να τεθεί εν αμφιβόλω η εύθραυστη ανάκαμψη στις δύο χώρες.

Ως εκ τούτου, θα δοθούν νέες προθεσμίες στις δύο χώρες για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, στο τέλος του 2016 για την Πορτογαλία και το 2018 για την Ισπανία.

Η εν λόγω απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ τον Σεπτέμβριο, μετά από διαβούλευση με το Ευρωκοινοβούλιο, θα αποφασιστεί εάν θα ανασταλεί η παροχή κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν επιτρέπεται να παρουσιάζουν δημοσιονομικά ελλείμματα μεγαλύτερα του 3% του ΑΕΠ.

Εν προκειμένω, στην Πορτογαλία είχε οριστεί ο στόχος να μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3% πέρυσι, αλλά αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν 4,4% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, στην Ισπανία είχε οριστεί ο στόχος να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% φέτος, αλλά σύμφωνα με προβλέψεις της Κομισιόν εκτιμάται ότι θα παραμείνει άνω του 3% και φέτος και του χρόνου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα