Σκηνικό Κάιν και Άβελ στην Κουμουνδούρου

Ο τρόμος των εκλογών έχει προκαλέσει αναστάτωση σε επίπεδο κόμματος, μιας και τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας.

Αν και κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως τίποτε δεν έχει ακόμα κριθεί, σημειώνοντας πως πάντα σύμφωνα με τις μετρήσεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει υψηλή συσπείρωση σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ότι οι διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, η ανησυχία είναι έκδηλη στα κομματικά πηγαδάκια.

Μάλιστα, σε πρόσφατο ξέσπασμά του κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με συχνή παρουσία στα μίντια κατηγορούσε στελέχη και φίλους του κόμματος ότι εκείνα θα είναι υπεύθυνα για ό,τι συμβεί. Με σχεδόν αγοραίες εκφράσεις, σημείωνε πως «θα τα καταφέρετε μια χαρά όπως πάτε να κάνετε τον Κούλη (σ.σ. Κυριάκο Μητσοτάκη) πρωθυπουργό και μετά θα κλαίτε μαζί με τη Ζωή (Κωνσταντοπούλου) και τον Παναγιώτη (Λαφαζάνη). Αλλά τότε θα είναι αργά. Όλα σας πειράζουν, δεν βλέπετε που μας έχουν στριμώξει από παντού με γελοία επιχειρήματα. Μόνο για τις εντυπώσεις».

Βασικό θέμα αντιπαράθεσης τις προηγούμενες μέρες στο εσωτερικό του κόμματος ήταν και η φωτογράφιση του Αλέξη Τσίπρα από το Reuters. «Ο Γιάνης πλήρωσε ακριβά τη φωτογράφιση, αλλά αυτό δεν έγινε μάθημα σε κανέναν. Και τώρα μας προέκυψε Αλέξης με νάζι», ήταν το καυστικό σχόλιο κυβερνητικού στελέχους στην «Α».

Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα μοιάζει με καζάνι έτοιμο να σκάσει γιατί έχει γίνει σαφές πως πιθανή προσφυγή στις κάλπες θα σημάνει το ταμείο της ανεργίας για εκατοντάδες κομματικά στελέχη τα οποία δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ήδη στους κόλπους του κόμματος υπάρχει διάχυτη ηττοπάθεια.
Στο στόχαστρο και η «Αυγή»
Γκρίνιες και παράπονα εκατέρωθεν διατυπώνονται στην «Αυγή», κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγαλύτερο, από πλευράς εργαζομένων, δεν έχει παραδόξως να κάνει με τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές αλλά με το ποιοι είναι οι δύο από τους τρεις που αγοράζουν την εφημερίδα στη Βουλή. Τρία είναι τα φύλλα που πωλούνται καθημερινά εκεί και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο πλέον φανατικός αναγνώστης είναι ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έχει πολλές φορές εμφανιστεί κραδαίνοντας την εφημερίδα των αντιπάλων.

Την Τετάρτη στα γραφεία της εφημερίδας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την παρουσία του γραμματέα του κόμματος Π. Ρήγα, κατά την οποία αποδείχθηκε πως είναι περισσότερα εκείνα που χωρίζουν τις δύο πλευρές από εκείνα που τις ενώνουν.

Οι εργαζόμενοι θεωρούν δεδομένο πως θα ακολουθήσουν απολύσεις ή επιπλέον μειώσεις μισθών, μιας και επιχειρηματικά το κομματικό όργανο μοιάζει με βαρέλι χωρίς πάτο. Δεν είναι άλλωστε μυστικό πως στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί για τακτοποίηση ημετέρων με πολλές αργομισθίες πολλών χιλιάδων ευρώ.

Η απόπειρα που έγινε για εξορθολογισμό του κόστους δεν φαίνεται να απέφερε τα αναμενόμενα, μιας και είχε υπολογιστεί και η τόνωση της κυκλοφορίας, κάτι που όμως δεν επετεύχθη. Χαρακτηριστικό είναι πως στη χαμηλή κυκλοφορία προστίθενται και οι ανύπαρκτοι συνδρομητές, με τους εργαζόμενους να διερωτώνται πώς είναι δυνατόν να μην μπορεί το κόμμα μόνο από στελέχη να εγγράψει 2.000 συνδρομητές, αριθμό που θα βοηθούσε.

Από την άλλη, στην ηγεσία του κόμματος κυριαρχεί η άποψη πως η εφημερίδα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει έδαφος στην αγορά κυρίως λόγω ανεπάρκειας συγκεκριμένων στελεχών της και δημοσιογράφων. Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα και πιθανότατα αμέσως μετά το συνέδριο.

Να σημειωθεί πως στην εφημερίδα απασχολούνται περίπου 80 άτομα, ενώ εκτιμάται πως αντίστοιχος είναι και ο αριθμός στο κομματικό ραδιόφωνο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα