Σκληρές εκφράσεις αντάλλαξαν Λαφαζάνης και Λοβέρδος στη Βουλή

Άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου, στη Βουλή, με τον νυν και τον πρώην υπουργό να ανταλλάσσουν βαριές εκφράσεις.
Ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε τον κ. Λοβέρδο ότι «είναι συνένοχος και συνυπεύθυνος στην υπογραφή των μνημονίων που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού» και έκανε λόγο για «πέμπτη φάλαγγα» που λειτουργεί ως υπαλληλία των δανειστών και αντιδρά όταν ακούει για γερμανική Ευρώπη.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα, τονίζοντας ότι ακολουθεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική για τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος, διαμηνύοντας ότι ο ρωσικός αγωγός για το φυσικό αέριο, θα περάσει από τη χώρα, παρά τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν.
Νωρίτερα, ο κ. Λοβέρδος είχε χαρακτηρίσει τον κ. Λαφαζάνη «ως ακραιφνή μαχητή της δραχμής, οπαδό της ρήξης» και υποστήριξε ότι είναι μειοψηφία και το σχέδιο Β που καλεί την κυβέρνηση να ετοιμάσει δεν θα περάσει.
Το κλίμα πυροδοτήθηκε, με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του κ. Λοβέρδου, όταν κατηγόρησε τον κ. Λαφαζάνη ότι αντιστρατεύεται τις διαμορφωμένες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές ενέργειας, με αποτέλεσμα να στρέφεται εναντίον και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τον κ. Λαφαζάνη να απαντήσει αν επιμένει στη θέση την οποία – όπως ανέφερε – στηρίζει και ο υπουργός Εξωτερικών, περί αναπόφευκτης σύγκρουσης της Ελλάδος με την Ε.Ε. για την ενεργειακή πολιτική με αφορμή τη συμφωνία για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου.
Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Λαφαζάνη, που κατηγόρησε τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ ότι «τελεί σε απόλυτη και πλήρη σύγχυση και αυτά που λέει διαπνέονται από ένα κόκκινο νήμα».
«Είναι η πέμπτη φάλαγγα, η οποία δεν θέλει να ακούσει οποιαδήποτε κριτική στο ευρωπαϊκό κατεστημένο. Είναι η πέμπτη φάλαγγα που λειτουργεί ως υπαλληλία των δανειστών, των διαπλεκόμενων μίντια και επιχειρηματιών Είναι η πέμπτη φάλαγγα που αν ακούσει κάτι για τη γερμανική Ευρώπη το θεωρεί βολή κατά της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Κάποιοι πρέπει να γράψουν ένα βιβλίο που να λέει για συμπεριφορά των καλών πολιτικών απέναντι στους πιστωτές και τους αποικιοκράτες. Πρέπει να γράψουν δύο συνταγές. Η πρώτη που θα λέει ότι τηρώ όλες τις εντολές των δανειστών μου και τις μετατρέπω σε εθνική ανάγκη, και η δεύτερη που θα αναγορεύει οποιαδήποτε κριτική σε επίθεση κατά της χώρας».
«Απάντησε ο μαχητής, ο υποστηρικτής της δραχμής, ο οπαδός της πτώχευσης, ο υπερασπιστής της ρήξης», αντέδρασε ο κ. Λοβέρδος και συνέχισε λέγοντας: «Είστε ο ακραιφνής υποστηρικτής της δραχμής μέσα στην κυβέρνηση. Για αυτό και η κριτική που ασκείτε στον πρωθυπουργό είναι η πιο σκληρή. Είστε ο σκληρότερος κριτής του πρωθυπουργού για τα όσα λέει εκτός Ελλάδος. Είστε μειοψηφία. Το σχέδιο Β, για το οποίο καλείτε την κυβέρνηση να ετοιμαστεί, δεν θα περάσει. Θα το αποτρέψει ο ελληνικός λαός. Ό,τι και αν κάνετε η μάχη σας είναι χαμένη».
«Είστε ο κύριος εκπρόσωπος της δραχμής και όσων κομπραδόρικων συμφερόντων βρίσκονται πίσω από αυτή την άποψη. Όχι βέβαια συνειδητά αλλά ως πολιτική συναρμολόγηση», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.
Ανταπαντώντας ο κ. Λαφαζάνης, έκανε λόγο για παραλήρημα ενοχής του κ. Λοβέρδου γιατί στο πρόσωπό του, όπως είπε, «βλέπουμε την Ελλάδα του μνημονίου και της κρίσης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα