Σκληρό πόκερ κυβέρνησης- τρόικας

 Στον αέρα εξακολουθούν να βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Η  αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ και  το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για το 2015με κάθε μία από τις δύο πλευρές να έχει τη δική της ατζέντα- είναι τα δύο μεγάλα «αγκάθια» που χρίζουν άμεσης λύσης, προκειμένου να έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών. Τα συγκεκριμένα θέματα απασχολούν έντονα τον Αντώνη Σαμαρά που δεν αποκλείεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να έχει επαφές για την ανεύρεση λύσεων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ξεκίνησε απευθείας συνομιλίες με τους πολιτικούς προϊσταμένους της τρόϊκα, ώστε να επιταχύνει την αξιολόγηση και να αποφευχθεί η απώλεια των κρίσιμων οροσήμων, ήτοι του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και της Συνόδου Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης με την τρόϊκα έχουν αναδείξει πλήθος εκκρεμοτήτων που εκτείνονται από το δημοσιονομικό κενό του 2015 -οι δανειστές τοποθετούν στα 2,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση δεν βλέπει κανένα κενό- όσο και σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και ο ΦΠΑ, τα οποία η ελληνική πλευρά δεν θέλει να αγγίξει.

Η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, ενώ το ΔΝΤ είναι ανυποχώρητο στο θέμα του δημοσιονομικού κενού και φαίνεται να στρέφεται στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Καθώς η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με την τρόικα που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής,  δεν οδήγησε παρά σε διαφωνίες , η «σκυτάλη» πέρασε στα χέρια του Πρωθυπουργού ο οποίος σε απευθείας συνεννοήσεις με τον Πρόεδρο της Κομμισσιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφορές,.

Στόχος είναι να κλείσουν οι μεγάλες διαφορές έως τα μέσα της επομένης εβδομάδας, ώστε να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα την 1η Δεκεμβρίου για εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις, Πάντως, στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ παρασκηνιακά ανέφεραν πως αυτό δεν θα είναι τόσο εύκολο, καθώς η πρόοδος που έχει καταγράψει η Ελλάδα δεν είναι ικανοποιητική.

Κυβερνητικοί κύκλοι ανάφεραν πάντως την Παρασκευή,  πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξουν επαφές με την τρόικα για να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις.

Πάντως, τα περιθώρια στενεύουν για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα