Σομαλοί ισλαμιστές στρατολογούν με τη βία παιδιά αμάχων

Σε μία σοκαριστική καταγγελία προχώρησε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), καθώς όπως αναφέρει, οι Σομαλοί ισλαμιστές αντάρτες σεμπάμπ απειλούν τους αμάχους με σκοπό να τους δώσουν τα παιδιά τους για να πολεμήσουν στο πλευρό των εξτρεμιστών.

Η εκστρατεία στρατολόγησης ξεκίνησε στα μέσα του 2017 από τους σεμπάμπ, οι οποίοι στη συνέχεια επιδόθηκαν σε αντίποινα εναντίον των κοινοτήτων που αρνήθηκαν να συνεργαστούν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το HRW.

Σύμφωνα με την οργάνωση για τα δικαιώματα των ανθρώπων, εκατοντάδες παιδιά έχουν αφήσει το σπίτι τους, συνήθως χωρίς τους γονείς τους, για να αποφύγουν την αναγκαστική στρατολόγηση στους σεμπάμπ, οι οποίοι έχουν δηλώσει πίστη στην Αλ Κάιντα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η Λετίσια Μπάντερ, ειδική ερευνήτρια για την Αφρική του HRW, σχολίασε ότι, «Η ανηλεής εκστρατεία στρατολόγησης των σεμπάμπ συνίσταται στην απαγωγή παιδιών από τους γονείς τους» ενώ η συγκεκριμένη πρακτική συναντάται στην επαρχία Μπέι, στο νότιο τμήμα της Σομαλίας, όπου ένα μεγάλο μέρος ελέγχεται από τους Σομαλούς ισλαμιστές.

Σύμφωνα με το HRW, οι τζιχαντιστές έχουν ανοίξει πολλά ισλαμικά σχολεία σε περιοχές που ελέγχουν, με κύριο στόχο να διαδώσουν την ιδεολογία τους. Φύλαρχοι κοντά στην Μπαϊτνόα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπέι, διηγήθηκαν στο HRW ότι τον Σεπτέμβριο οι σεμπάμπ τους ζήτησαν να τους παραδώσουν δεκάδες παιδιά ηλικίας 9 με 15 ετών.

Όταν αρνήθηκαν, δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα