Σουλτάνος ο Ερντογάν- Και με τη… βούλα την εξουσία να διορίζει και να παύει υπουργούς

Πανίσχυρος γίνεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία αφού εγκρίθηκε την Κυριακή το βράδυ , με την ψήφιση και του τελευταίου άρθρου, το σχέδιο για αλλαγή του Συντάγματος στη γείτονα χώρα. Πλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος έχοντας υπό τον έλεγχό του την κυβέρνηση, θα λαμβάνει δίχως ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο τις αποφάσεις του.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα μπορεί να κατέχει τη θέση του προέδρου και παράλληλα να ηγείται του κόμματός του, εξυπηρετώντας προφανώς τις πολιτικές και τις επιδιώξεις του.

Τις προηγούμενες ημέρες, η τουρκική βουλή είχε υπερψηφίσει εξαιρετικά σημαντικές αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας, με χαρακτηριστικότερη την άρση του δικαιώματος της πρότασης μομφής από βουλευτές.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι βουλευτές θα μπορούν να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους με έγγραφη ερώτηση, στην οποία ο αρμόδιος υπουργός θα απαντά μέσα σε διάστημα 15 ημερών.

Η συνταγματική αναθεώρηση υπερψηφίστηκε από την τουρκική βουλή και πλέον απομένει ο δεύτερος γύρος της διαδικασίας, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 18 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 του ίδιου μήνα, με την εξέταση έξι άρθρων την ημέρα.

Η τουρκική κυβέρνηση προγραμματίζει την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για την «έγκριση από τον λαό» αναθεώρηση του συντάγματος στις 26 Μαρτίου, ή το αργότερο στις 16 Απριλίου.

Αν στην τελική ψηφοφορία, οι αλλαγές υπερψηφιστούν από 367 βουλευτές, τότε ο Ερντογάν θα έχει τη δυνατότητα να τις εγκρίνει δίχως εθνικό δημοψήφισμα.

Όπως έχει δηλώσει, ωστόσο, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, θα επιδιώξει την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος, ώστε να έχει τη λαϊκή συγκατάθεση και προφανώς, να δείξει παγκοσμίως τη δύναμή του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα