Σπάει τα κοντέρ η ανεργία στη Γαλλία

Σπάει τα κοντέρ η ανεργία στη Γαλλία αφού ύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας στο Παρίσι, οι  πολίτες που ζητούν εργασία ανέρχονται σε 3.460.900.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 28.400 πρόσωπα (+0,8%) σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφεται μια αύξηση 5,5%.
Συνολικά η ανεργία στη Γαλλία συνεχίζει να πλήττει πάνω από το 10% του ενεργού πληθυσμού, κάτι το οποίο σηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη αποτυχία της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να σταματήσει την απώλεια θέσεων εργασίας. Ο Ολάντ υποσχόταν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του πως θα ανέστρεφε την τάση αύξησης της ανεργίας ως τα τέλη του 2013.

Καμιά ηλικιακή ομάδα δεν γλίτωσε: η ανεργία αυξήθηκε 0,6% μεταξύ των νέων, 0,8% μεταξύ των μεγαλύτερων. Σε ετήσια βάση, συνεχίστηκε η εκθετική αύξηση της ανεργίας για τους πολίτες από 50 ετών και πάνω (+11,4%), ενώ αυξήθηκε επίσης και η ανεργία για τους νέους κάτω των 25 (+1,3%), έπειτα από μια σχετική ανάσχεση της τάσης αυτής την άνοιξη του 2013.

Πάντως ο υπουργός Εργασίας Φρανσουά Ρεμπσαμέν σημείωσε ότι η αύξηση της ανεργίας ήταν «πιο περιορισμένη μεταξύ των νεότερων και των γηραιότερων» απ’ ό,τι στο ηλικιακό φάσμα 24-49 ετών (+0,9%), γεγονός που ο ίδιος θεωρεί ότι καταδεικνύει τις «θετικές επιπτώσεις των πολιτικών απασχόλησης» που εφαρμόζει η κυβέρνηση της χώρας.

Εξάλλου η μακροχρόνια ανεργία στη Γαλλία συνέχισε να αυξάνεται: 2,2 εκατ. πρόσωπα που ζητούν εργασία είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους για πάνω από έναν χρόνο (+0,9% μέσα σε έναν μήνα, +9,4% σε ετήσια βάση).

Τα δυόμισι χρόνια της θητείας του ο πρόεδρος Ολάντ δεν έχει δει την ανεργία να υποχωρεί παρά μόλις για τρεις μήνες. Ο ίδιος δήλωσε την 6η Νοεμβρίου, στο μέσον της θητείας του, ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στην προεδρία της χώρας του το 2017 εάν δεν μειωθεί η ανεργία μέχρι τότε.

Η αύξηση της ανεργίας τον Οκτώβριο ήταν η μεγαλύτερη μετά τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο αριθμός των προσώπων που ζητούσαν εργασία είχε αυξηθεί κατά 31.500 πρόσωπα. Ακολούθησε την αύξηση της ανεργίας τον Σεπτέμβριο η οποία εκμηδένισε την ελαφριά μείωσή της τον Αύγουστο.
Νωρίτερα σήμερα, δύο οικονομολόγοι παρουσίασαν μια έκθεση που καλεί να προωθηθεί μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας στη Γαλλία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα