«Σταματήστε να διχάζετε τους Έλληνες»

«Θέλω, εδώ, από τα βορειότερα σύνορα της χώρας, να καλέσω την κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, να ενημερώσει υπεύθυνα την αντιπολίτευση για το μείζον ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και να σταματήσει επιτέλους να επιδίδεται στη μυστική διπλωματία», διαμήνυσε από το Λουτράκι Αριδαίας Πέλλας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στη Βόρειο Ελλάδα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε «από την κυβέρνηση, να σταματήσει να διχάζει τους Έλληνες. Και να σταματήσει να ταυτίζει ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, με την άκρα δεξιά. Οι πολιτικές αυτές δεν ευνοούν την εθνική συνεννόηση και δεν ευνοούν την εθνική συναίνεση, που τόσο απαραίτητη είναι, για να αντιμετωπιστεί ένα κρίσιμο εθνικό θέμα». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι η επίσκεψή του στην περιοχή γίνεται σε μια περίοδο «συναισθηματικά και πολιτικά ιδιαίτερα φορτισμένη» και επανέλαβε τη θέση της ΝΔ στο θέμα αυτό.

«Η Νέας Δημοκρατία είχε, έχει και θα έχει πάντα μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως και το 2008 ο Κώστας Καραμανλής χάραξε την εθνική γραμμή της χώρας μας, απέναντι στις διεκδικήσεις των βορείων γειτόνων μας, η ίδια γραμμή, είναι μια γραμμή η οποία και σήμερα, δεσμεύει και τη ΝΔ και πρέπει να δεσμεύει και συνολικά τη χώρα» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερα προβληματισμένος για το γεγονός, ότι η σημερινή κυβέρνηση, αντί να επιδείξει μια πραγματική προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, επιδίδεται σε μια μυστική διπλωματία. Χωρίς να ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τον ελληνικό λαό για το πραγματικό διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων. Θέλω επίσης να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου για δηλώσεις οι οποίες έγιναν χθες και οι οποίες, περίπου, ταυτίζουν οποιονδήποτε έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της ονομασίας της Μακεδονίας, με την άκρα δεξιά και με πολιτικούς χώρους οι οποίοι κινούνται εκτός του συνταγματικού τόξου».

«Τέτοιες απόψεις διχάζουν τους Έλληνες, σε μια εποχή που χρειαζόμαστε εθνική ενότητα. Εθνική ενότητα, τόσο σημαντική, για να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις στα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι απάντησε για τα συλλαλητήρια

Σε ερώτηση, τέλος, για το θέμα των συλλαλητηρίων που προγραμματίζονται, στο τέλος του μήνα, για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε:

«Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του και τις θέσεις του, με όποιον τρόπο κρίνει αυτός ότι είναι ο πιο κατάλληλος. Η εξωτερική πολιτική χαράσσεται ανά πάσα στιγμή από την κυβέρνηση του τόπου. Θα ήταν πολύ καλό, η κυβέρνηση να επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση -αυτό δεν έχει γίνει- και θα επαναλάβω και εδώ πέρα, από τα βόρεια σύνορα της χώρας, ότι δεν έχω κανένα δείγμα γραφής, το οποίο να με κάνει να πιστεύω ότι πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο κρίσιμο αυτό ζήτημα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα