Στα δύο το ΠΑΣΟΚ

Σε δύσβατο μονοπάτι εισήλθε το ΠΑΣΟΚ μετά τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο.

Το κόμμα βγήκε διχασμένο, κάτι που μπορεί να έχει και ολέθριες συνέπειες στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Επίσης πλέον είναι ολοφάνερο ότι το Κίνημα έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Μόνο που το ένα στρατόπεδο δεν είναι το Βενιζελικό, όπως ισχυρίζονταν όλο το προηγούμενο διάστημα οι συνεργάτες της κ. Γεννηματά. Αντίθετα ο εσωτερικός αντίπαλος είναι το δίδυμο Νίκου Ανδρουλάκη και Στέφανου Ξεκαλάκη, το οποίο είναι πολύ δυνατό, τόσο στις τοπικές οργανώσεις, όσο και στην Κ.Ε.

Έτσι το επόμενο διάστημα αναμένεται ένα ξεκαθάρισμα στο ΠΑΣΟΚ και όπως λένε αναλυτές δεν είναι απίθανο να υπάρξει και διάσπαση εάν επιμένει στην σκληρή γραμμή η πρόεδρος. Η κ. Γεννηματά ήδη συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος για αύριο Τρίτη, ενώ οι συνεργάτες της διαρρέουν πως το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο, ενώ θεωρούν βέβαιη την αποπομπή του Στ. Ξεκαλάκη από την θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.  Ήδη με non paper η Χαρ. Τρικούπη επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά της πλευράς Ανδρουλάκη που ανταπαντά ότι δεν ασχολείται με ύβρεις.

Όπως λένε οι συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αύριο στην Κ.Ο. η κα Γεννηματά θα ζητήσει και το πιθανότερο είναι ότι θα λάβει στήριξη για να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της. Η Φώφη Γεννηματά έχει γίνει αποδέκτης ποικίλων εισηγήσεων για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά το χάος που δημιουργήθηκε κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο. Στην κ. Γεννηματά προτάθηκε να προχωρήσει στην διεξαγωγή συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να αντικαταστήσει τον γραμματέα της ΚΠΕ, Στέφανο Ξεκαλάκη και να πετύχει μια νέα σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής στην οποία φαίνεται ότι δεν διαθέτει την πλειοψηφία.
Ενδεικτική των προθέσεων της ηγεσίας να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό του κόμματος είναι οι δηλώσεις κύκλων της Χαρ. Τρικούπη που αναφέρουν ότι « θα αναληφθούν άμεσα οι επιβεβλημένες πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες» που θα απαντούν «στην προσπάθεια ναρκοθέτησης της πορείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως φορέα διεύρυνσης , μετεξέλιξης και ενοποίησης του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς». Διευκρινίζεται μάλιστα ότι την απάντηση σε όσους «επέλεξαν να μετατραπούν –απροσχημάτιστα πια– σε δούρειους ίππους εξω-παραταξιακών συμφερόντων επιχειρώντας να ανακόψουν την ανοδική πορεία της παράταξης και να δράσουν ουσιαστικά ως χορηγοί του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ» θα την δώσουν «οι προοδευτικοί πολίτες, η μεγάλη πολιτική και κοινωνική βάση της παράταξης» αναφορά που παραπέμπει ευθέως σε διαδικασία συνεδρίου.

Δεδομένη η ρήξη

Σε κάθε περίπτωση, η ρήξη στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Οι τόνοι της ηγεσίας κατά του Στέφανου Ξεκαλάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη είναι πολεμικοί. Κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη αναφερόμενοι στον γραμματέα και τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για μηχανισμούς στελεχών «στελεχών που ενώ εμφανίζονται ως ‘νέα’, διέπονται και χρησιμοποιούν τις πιο παλιές και καταδικασμένες αντιλήψεις και πρακτικές στο όνομα της εξυπηρέτησης προσωπικών στόχων», τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να υπονομεύσουν τη πορεία προς το Συνέδριο της ΔΗΣΥ». Συνεργάτες της κας Γεννηματά ανεβάζουν και άλλο τους τόνους: «Τα παιδία (του μηχανισμού που ταλαιπωρεί την παράταξη τα τελευταία 5 χρόνια) παίζει. Ευτυχώς για την παράταξη και ατυχώς για τους ίδιους εν ου παικτοίς», αναφέρουν.
Η πλευρά Ανδρουλάκη επιμένει ότι το ζητούμενο για αυτούς είναι η ενότητα της κεντροαριστεράς και η διεξαγωγή ενός συνεδρίου ανοιχτό στην κοινωνία με τη συμμετοχή όλων των σχημάτων του χώρου και των προοδευτικών πολιτών που το επιθυμούν. Αποφεύγουν επίσης να απαντήσουν στους χαρακτηρισμούς που τους αποδίδονται. «Δεν ασχολούμαστε με ύβρεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι επιμένουν στο πολιτικό πλαίσιο που παρουσίασαν κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να γίνει το κόμμα «προεδρικό» και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεικτικό ότι ακόμα όταν στην συνεδρίασης της ΚΠΕ αποχώρησαν τα στελέχη προσκείμενα στην Γεννηματά (ακούγεται ότι οι κ.κ. Όθωνας και Πρωτόπαπας έλεγαν και στους υπόλοιπους να φύγουν από την αίθουσα, ακόμα και στο μέλος του προεδρείου και βουλευτή, Μιχάλη Τζελέπη), οι υπόλοιποι συνέχισαν κανονικά την διαδικασία και ψήφισαν το κείμενο της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα