Στα πρότυπα των “3” η πρόταση Λυκούδη

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και οι Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης και Γιάννης Ραγκούσης ( της κίνησης των τριών) βρέθηκαν μαζί στο ακροατήριο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού οι ΜΕΤΑρυθμιστές της Αριστεράς και οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά η οποία και εκλήθη δεν παρέστη επικαλούμενη ανειλημμένη υποχρέωση.
«Η προοδευτική παράταξη σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει μέλλον, αν κοιτάζει το μέλλον» είναι το αντικείμενο της εκδήλωσης με ομιλητές τον Σπύρο Λυκούδη και τον Παναγιώτη Ιωακειμίδη. Παρόντες και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, η πρώην βουλευτής Μαρία Ρεπούση, η Αθηνά Δρέτα και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Πέτρος Κουναλάκης, αλλά και ο Νίκος Μπίστης.
Εκ μέρους των ΜΕΤΑρυθμιστών, ο Σπύρος Λυκούδης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις δεν έχουν χάσει το τρένο και μπορούν να ανασυνταχτούν. Ενώ αίσθηση προκάλεσε και η επιλογή της Άννας Διαμαντοπούλου να κάνει παρέμβαση κατά την εκδήλωση.
«Τίποτα δεν έχει χαθεί. Το μέλλον ανήκει στις προοδευτικές δυνάμεις εάν το προετοιμάσουν με προσοχή κι αν παλέψουν γι αυτό. Χρειάζεται να δώσουμε λύσεις και Όραμα για το μέλλον, ιδιαίτερα στις νέες γενιές», ανέφερε ο Σπύρος Λυκούδης. Διαφορετικά προειδοποίησε «η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία το τίμημα της αργοπορημένης αφύπνισης από την πολιτική απάτη των λαϊκιστών ήταν βαρύτατο, με εκατόμβες θυμάτων και ποταμούς αίματος». Η καταστροφή θα έχει την υπογραφή τους και οι ευθύνες δεν θα είναι μόνο πολιτικές. Για την κατάσταση της χώρας ο κ. Λυκούδης υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε και πάλι στην κόψη του ξυραφιού.
«Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι ο ορθολογικός μας λόγος δεν επαρκεί. Δεν μπορεί να διασπάσει το σκληρό περίβλημα του λαϊκισμού. Εάν δεν καταφέρουμε οι αξίες και οι ιδέες της Προοδευτικής Παράταξης να κατακτήσουν το νου και την καρδιά ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, της διανόησης και των νέων γενιών δεν βλέπω κανένα Μέλλον ούτε για την Παράταξη ούτε για τη χώρα μας» σημείωσε ο κ. Λυκούδης.
Ο οδικός χάρτης
Ο ομιλητής κατέθεσε εκ νέου τον στρατηγικό στόχο των «ΜΕΤΑρρυθμιστών» της Αριστεράς» την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης. «Τη δημιουργία ενός νέου και Ενιαίου πολυτασικού πολιτικού φορέα που να ενώσει και να στεγάσει όλες τις διάσπαρτες δυνάμεις. Χωρίς προκαταλήψεις. Με απόλυτο σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του καθενός αλλά υπό τον απαράβατο όριο της δέσμευσης για κοινή πορεία». Ο κ. Λυκούδης παρέθεσε και τον οδικό χάρτη για την συγκρότηση του αναγκαίου νέου και ενιαίου φορέα.
* Δημόσια πολιτική δήλωση όλων για την στόχευση συγκρότησης νέου και ενιαίου φορέα.
* Προσωρινό Πολιτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των επικεφαλής κομμάτων, κινήσεων, στελεχών του χώρου κτλ. Δεν συγκροτείται στη βάση συσχετισμών πλειοψηφιών και μειοψηφιών γιατί δεν είναι όργανο αποφάσεων πολιτικών. Είναι κίνηση συμβολική μεν, αλλά ιδιαιτέρως σημαντικής πολιτικής σημασίας.
* Πανελλαδική εξόρμηση με ανοιχτές συγκεντρώσεις για να περάσουμε το μήνυμα της ενότητας, της αποφασιστικότητας, της ελπίδας και της προοπτικής.
* Εκλογή ηγεσίας από τη βάση με συμπεφωνημένες διαδικασίες και με τη σαφή δέσμευση όλων ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα και θα συμμετάσχουν στο Νέο Φορέα.
* Ιδρυτικό Συνέδριο του Νέου Φορέα, Καταστατικό, έγκριση Κυβερνητικού Προγράμματος και τα συναφή.
Ο Ιωακειμίδης
Ο καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης, εκ μέρους των Κινήσεων για την Σοσιαλδημοκρατία σημείωσε ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον της Ε.Ε. που αν καταρρεύσει, το μέλλον θα είναι ζοφερό. «Είναι πρόκληση ως προοδευτικές δυνάμεις να υπερασπιστούμε την Ευρώπη», είπε. Ο κ. Ιωακειμίδης τόνισε ότι δεν υπάρχει προοπτική για την Ελλάδα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και πώς δεν πρέπει να υπάρχει καμία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές.« Μόνο αν είναι τρίτος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει προοπτική για τη χώρα», είπε.
Για την συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών, υπογράμμισε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή για την χώρα είναι η συγκρότηση ενός ανανεωτικού, προοδευτικού μεταρρυθμιστικού σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού φορέα με ομοσπονδιακό χαρακτήρα και χρονοδιάγραμμα, για την ενοποίησή του. Μέχρι τότε πρότεινε οδικό χάρτη για εκλογή ηγεσίας από τη κοινωνία και την διεξαγωγή συνεδρίου όπου θα αποφασιστούν τα πάντα.
Η Διαμαντούλου
Παρέμβαση έκανε η Άννα Διαμαντοπούλου, υποστηρίζοντας την ανάγκη συμφωνίας για κοινή πορεία στον προοδευτικό χώρο. Τόνισε ότι, όλοι θέλουν να γίνουν αρχηγοί βουλευτές ή υπουργοί, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει.«Το 2009 σ’ αυτόν τον χώρο υπήρχαν 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι, τώρα έχουν μείνει μόνο 400.000» υπογράμμισε. «Το ζήτημα δεν είναι να υπάρχει ένας αρχηγός κόμματος και από κάτω ακόμα ένα αρχηγός. Το θέμα είναι να συμφωνήσουμε και να πάμε όλοι μαζί», είπε. Στόχος της συμπόρευσης, θα πρέπει να είναι η δημιουργία χώρου και προοπτικών για την νέα γενιά. Η Α. Διαμαντοπούλου είπε ότι, πρέπει να διοργανωθούν debate με ανοικτούς διαλόγους σ’ ολόκληρη την Ελλάδα για όλα τα θέματα, ακόμα και το θέμα της κυβερνητικής συνεργασίας, λέγοντας για παράδειγμα «δεν θέλω να υπάρξει καμία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλα πρέπει να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο θέσεων και κοινών απόψεων όλων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα