“Στα 50-70 δισ. ευρώ η φοροδιαφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση”

Στα 50-70 δισ. ευρώ φτάνει η φοροδιαφυγή στην Ευρώπη σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδημούλη που απάντησε σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τα μεγάλα ποσοστά φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων σημειώνει πως «σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Υπηρεσίας Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η απώλεια εσόδων που προκύπτει ως αποτέλεσμα μεταφοράς κερδών μέσα στην ΕΕ, ανέρχεται σε περίπου € 50-70 δισ.»

Το ποσό αυτό βασίζεται σε επιμέρους υπολογισμούς για κάθε χώρα και σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί «αντιστοιχεί στο 17-23% των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος των εταιριών (ΦΕΕ) για το 2013».

Επιπλέον, η Κομισιόν μέσω του Επιτρόπου Μοσκοβισί σημειώνει τις δυσκολίες που έχει ο υπολογισμός της έκτασης της φοροδιαφυγής, καθώς και ότι για αυτό «οποιαδήποτε εκτίμηση θα πρέπει να εξετάζεται με προσοχή, ιδίως όταν πρόκειται για πληροφορίες που αφορούν κάθε χώρα ξεχωριστά».

Πιο συγκεκριμένα, η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας», από το 1998 έχει εξετάσει περισσότερα από 400 μέτρα φορολογίας, ωστόσο οι συσκέψεις της Ομάδας είναι εμπιστευτικές και για αυτό η Κομισιόν αποφεύγει «να διατυπώσει κρίσεις για τις θέσεις που έχουν ληφθεί από τα επιμέρους κράτη μέλη της Ομάδας».

Τέλος ο κ. Μοσκοβισί υπογραμμίζει εξ ονόματος της Κομισιόν τα βήματα που έχουν λάβει τα κράτη-μέλη, κατόπιν πρωτοβουλιών που προτάθηκαν από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την Οδηγία κατά της φοροαποφυγής και τις τέσσερις αναθεωρήσεις της οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου Κώδικα Δεοντολογίας, είχε καταθέσει ερώτηση προς τη Κομισιόν σχετικά με τα υψηλά ποσοστά φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής στην ΕΕ.

Ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τις εκθέσεις της Oxfam άλλα και τις δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Κομισιόν M. Μπαρόζο, είχε ζητήσει από τον κ. Μοσκοβισί, μεταξύ άλλων, στοιχεία για το κόστος φοροαποφυγής στην Ελλάδα καθώς και πληροφορίες για «τα πρακτικά μέτρα που η Κομισιόν σχεδιάζει ώστε να αντιμετωπίσει την άνιση φορολογική πολιτική που ενισχύει την νόμιμη φοροαποφυγή πολυεθνικών εταιριών».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα