Στα 54 εκατομμύρια τα χρέη του ΠΑΟ

Περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ είναι το χρέος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ένα ποσό που ακουγόταν από τη μέρα που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έφυγε άπρακτος από τη συνάντησή του με τον Γιάννη Αλαφούζο.

Οι οργανωμένοι οπαδοί του συλλόγου ζήτησαν και πήραν την έκθεση της λογιστικής εταιρίας και ανακοίνωσαν σε κάθε ενδιαφερόμενο τι ακριβώς συμβαίνει: Σύμφωνα, λοιπόν, με τα δεδομένα, η ΠΑΕ χρωστάει 7.000.000 ευρώ στην ιδιοκτήτρια εταιρία του προπονητικού κέντρο «Γ. Καλαφάτης», 12.000.000 σε τραπεζικό ίδρυμα (του οποίου οι δόσεις αποπληρώνονται αυτόματα κάθε φορά που η ΠΑΕ εισπράττει χρήματα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα) και 35 εκατομμύρια σε ποδοσφαιριστές, υπαλλήλους κτλ.

Αυτή τη στιγμή το ποσό αυτό ακούγεται δυσθεώρητο, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μεγάλη ελληνική ΠΑΕ που να μην έχει κάποιο «άνοιγμα». Η διαφορά είναι πως οι άλλες ομάδες κάνουν μεγάλους τζίρους. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός για παράδειγμα πληρώνει το «Γ. Καραϊσκάκης», το χρέος που προκάλεσε η υπόθεση Κοσκωτά και τις μεγάλες δόσεις των ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών της, ωστόσο έχει τόσο μεγάλο κύκλο εργασιών (πώληση Ρέτσου, συμμετοχή στο Champions League, κτλ) και το όποιο «άνοιγμά» του είναι ελέγξιμο. Ομοίως ο ΠΑΟΚ καλύπτει τα έξοδά του από τις αυξήσεις Μ.Κ. του Ιβάν Σαββίδη ο οποίος φαίνεται να διαθέτει τσέπες χωρίς πάτο.

Το πρόβλημα του ΠΑΟ δεν είναι το χρέος, αλλά η ανυπαρξία ενός ανθρώπου να το κουμαντάρει, να μπει στο παιχνίδι ως τέταρτος δυνατός παίκτης και να ψάξει αυτό που του αναλογεί ως Παναθηναϊκός.  Με τέσσερις μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα, αλλά μόνο μία θέση στο Champions League είναι ξεκάθαρο πως κάθε χρόνο, οι τρεις από τους τέσσερις μεγαλοπαράγοντες πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη (ή να πουλάνε παίκτες ή να τους κάθεται μία ευνοϊκή συγκυρία, όπως με τη φετινή συμμετοχή της ΑΕΚ στο Europa League με το εκτός υπολογισμού Market Pool ). Ο Γιάννης Αλαφούζος δεν άγγιξε ποτέ την πίτα του Champions League όλα αυτά τα χρόνια και μάλλον φυσιολογικά έμεινε εκτός κάδρου…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα