Στην «Άγρια Δύση» για το χρέος ο Τσακαλώτος

Στις ΗΠΑ, και πιο συγκεκριμένα στην Ουάσιγκτον για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα δώσει το “παρών” ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ΓιώργοΧουλιαράκη και τον υπουργό Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Τσακαλώτος θα έχει σειρά επαφών, με αντικείμενο κυρίως τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και των πρωτογενών πλεονασμάτων στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς.

Aναλυτικά το πρόγραμμα των  συναντήσεων

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Τσακαλώτου έχει ως εξής (σε τοπική ώρα):

Παρασκευή 21 Απριλίου

-09:00, Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

-09:30, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup.

-13:10, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

-13:45, Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Σάββατο 22 Απριλίου

-13.40, Andy Baukol, βοηθός υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

-14.30, Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

-17.15, Πολ Τόμσεν, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

 Πού στοχεύει η Αθήνα

Οι θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση της Ουάσινγκτον καθώς και όλα τα δεδομένα αλλά και οι «συμμαχίες» τέθηκαν επί τάπητος στη  σύσκεψη της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία μετείχαν οι Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Δραγασάκης, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Δ. Λιάκος.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πως δεν μπορεί ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και η Ευρώπη σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να μπορούν να αντέξουν περαιτέρω αναίτιες καθυστερήσεις και τυχόν τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, ρίχνοντας επί της ουσίας το μπαλάκι στις «Συμπληγάδες» ΔΝΤ και Βερολίνου, που καλούνται πλέον, μετά την τήρηση των συμφωνηθέντων από την Αθήνα, να τηρήσουν από την πλευρά τους το γράμμα της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Aφετηρία ως εκ τούτου της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση είναι η απόφαση του Eurogroup στης 24 Μαΐου 2016 σύμφωνα με την οποία, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν πρέπει να υπερβαίνει μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ.

Οι στόχοι λοιπόν της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον είναι οι εξής τρεις:

α) Να πετύχουμε «όσο το δυνατόν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2019», έναντι του 3,5% επί δέκα χρόνια που ήταν η αρχική θέση του Β. Σόιμπλε.

β) Να υπάρξει εξειδίκευση στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους – ήτοι, να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου.

γ) Η λύση να επισημοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό», καθώς η οικονομία δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις. Επ’ αυτού, κυβερνητικός παράγοντας με γνώση της διαπραγμάτευσης σημειώνει πως τυχόν νέα καθυστέρηση «δεν μπορεί να χρεωθεί στην ελληνική πλευρά, η οποία έχει κάνει όλα όσα όφειλε».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα