Στην Κομισιόν οι δικηγόροι για το Ασφαλιστικό

Στις 3 Μαΐου 2017 συζητείται ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η υπ’ αριθμ. 0663/2016 αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου κατά του Ασφαλιστικού νόμου, στην πρώτη κρίσιμη μάχη κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Στο υπόμνημά του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου τονίζει ότι η επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών ανέρχεται στο 80% του εισοδήματος, με το υπόλοιπο 20% που απομένει να πρέπει κάθε πολίτης να καλύψει υπόλοιπους φόρους και δαπάνες, όπως ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος, τέλη κυκλοφορίας, ΔΕΗ, τηλέφωνο κ.ά., με αποτέλεσμα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν διακόψει ήδη τη δραστηριότητά τους.

Στον πυρήνα της αναφοράς βρίσκεται η δήθεν αναλογιστική μελέτη που απετέλεσε τη βάση του νόμου Κατρούγκαλου, για την οποία επί λέξει αναφέρεται ότι «ο ισχυρισμός, ότι δήθεν η νομοθέτηση του ασφαλιστικού νόμου έγινε με βάση μελέτες είναι ψευδής, καταρρίπτεται από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και από τα πρακτικά της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, όπου με σαφήνεια αναφέρεται ότι δεν έχουν εκδοθεί αναλογιστικές μελέτες που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ψήφιση του νόμου. Η αναφορά ότι δήθεν υπάρχουν μελέτες που έλαβαν χώρα είναι καθ’ υπαγόρευση προφανώς της ελληνικής Κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αιγίου, Γιώργος Μπέσκος, τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «Η Ε.Ε., παρ’ όλο που θεσμικά έχει υποχρέωση να λειτουργεί ανεξάρτητα, αγνοεί την πραγματική διάσταση των καταστάσεων και εναρμονίζεται με την κυβέρνηση, η οποία σε συνεργασία με τους θεσμούς νομοθετεί θεωρώντας τους πολίτες ως λογιστική απεικόνιση και αριθμούς, αδιαφορώντας κυριολεκτικά για το δικαίωμα στην εργασία και στην επιβίωση. Θεωρούμε ότι με βάση τα στοιχεία μας έχει τη θεσμική υποχρέωση να δεχτεί και επί της ουσίας την αίτηση και να προβεί σε ενέργειες».

Σημειώνεται ότι λόγω σπουδαιότητας των υποθέσεων έχουν ήδη εισαχθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ και στη δικάσιμο της 5ης Μαΐου οι αιτήσεις ακυρώσεως των δικηγορικών και λοιπών επιστημονικών συλλόγων κατά του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ εκκρεμεί ο προσδιορισμός και άλλων συναφών προσφυγών από άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα