Στη Βουλή φέρνει το θέμα της υπηρέτησης δικαστικών λειτουργών στο εξωτερικό ο Νικολόπουλος

Στη Βουλή φέρνει το θέμα της υπηρέτησης δικαστικών λειτουργών στο εξωτερικό ο Νίκος Νικολόπουλος με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Με αφορμή το κύριο άρθρο της εφημερίδας “kontra news”, στο φύλλο στις 28.07, ο κ. Νικολόπουλος καλεί μεταξύ άλλων τους υπουργούς να ενημερώσουν «άμεσα την Βουλή των Ελλήνων, πόσοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν υπηρετήσει τα τελευταία 30 χρόνια σε θέση στην αλλοδαπή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνείς οργανισμούς κ.α.».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

«ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Θέμα: «Υπηρέτηση δικαστικών λειτουργών στην αλλοδαπή»

Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας “kontra news”, στο φύλλο στις 28.07.2015 με θέμα: «Πώς επιλέγονται οι δικαστές που υπηρετούν στο εξωτερικό και παίρνουν τους μεγάλους μισθούς κ. Παπαγγελόπουλε;», επισημαίνεται ότι:

«Ορισμένοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν κάμει τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο μόνιμη κατοικία τους επί πολλά χρόνια!» επιπλέον τονίζεται στο σχετικό άρθρο που υπογράφει ο Γ ΚΟΥΡΗΣ ότι:

«Το Σύνταγμα επέτρεψε την άσκηση των καθηκόντων αυτών προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της χώρας και όχι να βολευτούν κάποιοι, οι ίδιοι και οι ίδιοι… Άλλωστε η μακρά «απασχόληση» στο εξωτερικό διαταράσσει αναπόφευκτα το δεσμό του δικαστή με την επικρατούσα εσωτερική έννομη τάξη».

Επειδή μπορεί μεν το Σύνταγμα με το άρθρο 89 να απαγορεύει στους δικαστικούς λειτουργούς να παρέχουν κάθε άλλη μισθωτή υπηρεσία καθώς και να ασκούν οποιοδήποτε επάγγελμα, επιτρέπει όμως την ανάθεση σ΄ αυτούς καθηκόντων εκπροσώπησης της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.

Επειδή αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ορισμένοι που διαθέτουν πολιτικές φιλίες θα πρέπει να αναλάβουν την εκπροσώπηση αυτή κατ΄ αποκοπή…

Κατόπιν των ανωτέρω , ερωτάσθε:

1. Θα ενημερώσετε άμεσα την Βουλή των Ελλήνων, πόσοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν υπηρετήσει τα τελευταία 30 χρόνια σε θέση στην αλλοδαπή , στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνείς οργανισμούς κ.α. ;

2. Με τι κριτήρια επελέγησαν οι ανωτέρω λειτουργοί της δικαιοσύνης; Ποιες οι μηνιαίες τους αποδοχές; Πόσα χρόνια διέμειναν στο εξωτερικό και εάν τα χρήματα που έλαβαν τα άφησαν σε τράπεζες ή ακίνητα στην αλλοδαπή ή τα επαναπάτρισαν στην χώρα;

3. Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης να επέμβουν, έτσι ώστε από εδώ και στο εξής κανένας δικαστής ή εισαγγελέας να μην υπηρετεί στο εξωτερικό πάνω από ένα χρόνο;

Παρακαλείσθε να καταθέσετε σχετικό κατάλογο με τα ονόματα και αναλυτικά στοιχεία όλων εκείνων των δικαστών που τα τελευταία δέκα (10) χρόνια υπηρέτησαν στην αλλοδαπή.

Στον κατάλογο να αναγράφεται η ημερομηνία τοποθέτησης και ανάκλησης κάθε δικαστικού λειτουργού, το συνολικό ποσό των αμοιβών, επιδομάτων κλπ αποδοχών καθώς και τα ποσά που έλαβε για την κάλυψη κάθε καλυπτόμενης δαπάνης καθώς και το πόθεν έσχες της περιουσίας που αποκτήθηκε από αυτούς την περίοδο αμέσως μετά την τοποθέτησή τους στην αλλοδαπή και μέχρι και σήμερα .

Ιδιαιτέρως να αναγράφεται σε ειδική στήλη εάν διατηρεί καταθετικό λογαριασμό σε τράπεζες του εξωτερικού

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του
Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα