Στη διήμερη διεθνή διάσκεψη της UNESCO ο Ξυδάκης

Στη διεθνή διάσκεψη της UNESCO κατά της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών, η οποία διεξάγεται Τρίτη και Τετάρτη  στο Παρίσι, συμμετέχει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης

Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των 127 χωρών που έχουν υπογράψει τη σχετική Σύμβαση του 1970, η οποία, για 42 χρόνια, παρέμεινε ανενεργός.

Η UNESCO θεώρησε «επιτακτική, πλέον, την ανάγκη επαναδραστηριοποίησης της Σύμβασης» λόγω της αύξησης της διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών, αλλά και της μαζικής καταστροφής των μνημείων στις περιοχές του κόσμου όπου υπάρχουν συρράξεις και που τελευταία έχει εξελιχθεί σε «πραγματική μάστιγα».

«Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, με το οποίο να συντονίζονται οι φωνές όλων των χωρών που συμμετέχουν στη Σύμβαση, θα μπορέσει να συμβάλλει ώστε να παρεμποδιστεί το παράνομο αυτό εμπόριο» υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή της, η ελληνική αντιπροσωπεία στην UNESCO.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να υποβάλει στη διάσκεψη σχέδιο διακήρυξης, με το οποίο τα συμμετέχοντα κράτη θα επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση της νομοθεσίας στην επικράτειά τους. Ο τίτλος της σχετικής δήλωσης είναι «STOP ILLICIT TRAFFICKING».

Επίσης, με τη διακήρυξη καλούνται τα μουσεία αλλά και οι έμποροι έργων τέχνης να συμμορφώνονται με τον κώδικα δεοντολογίας και υπογραμμίζεται η σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού σε αυτό το θέμα.

O κ. Ξυδάκης, ο οποίος πρόκειται να κάνει παρέμβαση κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, θα αποχωρήσει από το Παρίσι την Τετάρτη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα