Στη Διεθνή Εκστρατεία για τα Πυρηνικά το Νόμπελ Ειρήνης

Hχηρό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα και στις ορέξεις του Κιμ Γιονγκ Ουν, έστειλε η Νορβηγική Επιτροπή που απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης στη Διεθνή Εκστρατεία κατά των Πυρηνικών ICAN, έναν διεθνή συνασπισμό μη κυβερνητικών οργανώσεων από 100 χώρες που μάχεται για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

Η οργάνωση, που εδρεύει στη Γενεύη, υπογραμμίζει ότι από το 1945 περισσότερες από 2.000 πυρηνικές δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως “με καταστροφικές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον”.

«Ορισμένες χώρες εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος απόκτησης πυρηνικών όπλων από περισσότερες χώρες όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας» προσθέτουν τα μέλη της επιτροπής.

Όπως σημειώνουν τα μέλη της επιτροπής ενώ έχουν υπάρξει συμφωνίες για την απαγόρευση κατά των ναρκών, βιολογικών και χημικών όπλων δεν έχει υπάρξει μια αντίστοιχη διεθνής νομική απαγόρευση για τα πυρηνικά όπλα.

Η ICAN που θεωρείτο φαβορί και για το Νόμπελ Ειρήνης και το 2015 έχει καλέσει τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αμέσως την ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου.

“Απόφαση – έκπληξη”

Ήταν μια «απόφαση -έκπληξη», σχολιάζει ο Guardian, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τα διεθνή ΜΜΕ θεωρούσαν ως φαβορί τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, τους θεωρούμενους αρχιτέκτονες της συμφωνίας της Δύσης με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα

Αντίθετα η επιτροπή επέλεξη την ICAN, μια διεθνή ομάδα που εργάζεται για την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων και συνεργάζεται με 468 οργανισμούς σε 101 χώρες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα