Στη Σομαλία ο Ερντογάν

Αφίχθη το πρωί της Κυριακής στη Σομαλία ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέπτεται  μία χώρα κατεστραμμένη από έναν πόλεμο που διαρκεί είκοσι χρόνια την οποία σπάνια επισκέπτονται ξένοι ηγέτες,  όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έκλεισαν τους δρόμους σε ένα μεγάλο τμήμα της σομαλικής πρωτεύουσας, όπου πέντε Σομαλοί σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ενός ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Οι ισλαμιστές σεμπάμπ, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, ανέλαβαν την ευθύνη για αυτή τη βομβιστική επίθεση, η οποία σημειώθηκε μία ημέρα πριν από την αρχικά προσδιορισμένη για τότε επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν. Ο τούρκος ηγέτης μετέθεσε τελικά την επίσκεψή του κατά δύο ημέρες ώστε να παρευρεθεί στην κηδεία του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα στο Ριάντ.

Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε ο σομαλός ομόλογός του Χάσαν Σέιχ Μοχάμεντ στο νέο αεροδρόμιο της Μογκαντίσου.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους χαιρέτισε τις «σημαντικές εξελίξεις» που επήλθαν στη Σομαλία.

Ο Χάσαν Σέιχ Μοχάμεντ, από την πλευρά του, προέβαλε τον «κεντρικό και παραδειγματικό ρόλο» της Τουρκίας στη Σομαλία, όπου τούρκοι υπήκοοι, αντίθετα από εκείνους άλλων χωρών, δέχονται να ζήσουν και να εργαστούν, μακριά από περιοχές που προστατεύονται με εξαιρετικά μέτρα ασφαλείας.

«Η Τουρκία δεν υποχώρησε και δεν περίμενε να επιστρέψει η σταθερότητα ώστε να επενδύσει. Αντίθετα, επένδυσε ώστε να φθάσει» «σε αυτή τη σταθερότητα», είπε ο σομαλός πρόεδρος.

«Εκεί όπου οι διεθνείς εταίροι επέλεξαν να προγραμματίσουν τις επεμβάσεις τους από το εξωτερικό, η Τουρκία έστειλε τους πολίτες της επί τόπου στη Σομαλία», επέμεινε.

Η επίσκεψη στη Σομαλία είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Ερντογάν στην Αφρική, όπου επισκέφθηκε επίσης την Αιθιοπία και το Τζιμπουτί, δύο χώρες οι οποίες έχουν στρατιώτες στην Amisom που μάχονται των σεμπάμπ.

Απέναντι στην πολύ ανώτερη δύναμη πυρός της Amisom –η δύναμη της οποίας ανήλθε τον Ιανουάριο του 2014 στους 22.000 άνδρες–, οι σεμπάμπ αναγκάστηκαν από το 2011 να εγκαταλείψουν σταδιακά σχεδόν το σύνολο των προπυργίων τους στο κέντρο και στον νότο. Ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της χώρας και έχουν πάντα υπό τον έλεγχό τους μεγάλες αγροτικές περιοχές.

Αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στο στρατιωτικό πεδίο, οι σεμπάμπ έχουν εγκαταλείψει σταδιακά τις συμβατικές μάχες και έχουν υιοθετήσει αντάρτικες ενέργειες και επιθέσεις αυτοκτονίας, κυρίως στο Μογκαντίσου, σκοπεύοντας πρόσφατα στόχους υψηλής συμβολικής αξίας που φυλάσσονται αυστηρά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα