Στις 2 Δεκεμβρίου η πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά

Γίνεται 20 χρονών, αλλά παραμένει … παιδί. Το μοναδικό στη χώρα μας Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους κλείνει φέτος τα 20 χρόνια του και το γιορτάζει ενισχύοντας τις εκπαιδευτικές δράσεις του και κάνοντας αυτό που γνωρίζει καλύτερα: Να μυεί τους νέους στο σινεμά, δείχνοντάς τους βραβευμένες ταινίες από όλον τον κόσμο και ταυτόχρονα ενθαρρύνοντάς τους να γυρίσουν τις δικές τους, με εμψυχωτές, φέτος, μεγάλα ονόματα του ελληνικού σινεμά.

Είναι το φεστιβάλ, το οποίο, σε πείσμα των δυσκολιών που κατά καιρούς αντιμετώπισε, κατάφερε να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα του είδους του. Σε αυτό συνετέλεσε η εκπαιδευτική διάστασή του, αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης του, και η βαθιά γνώση του αντικειμένου από τους διοργανωτές Δημήτρη Σπύρου, Νίκο Θεοδοσίου, Χρήστο Κωνσταντόπουλο. Δεν είναι τυχαίο ότι 20 χρόνια τώρα οι δρόμοι του Πύργου μετατρέπονται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό πλατό με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους που, αξιοποιώντας ακόμα και το κινητό ή το τάμπλετ τους, γυρίζουν τις δικές τους ταινίες.

Η φετινή επετειακή διοργάνωση ξεκινά το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στον Πύργο (έδρα και κέντρο των κύριων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ) και εξαπλώνεται σε άλλες οκτώ πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Aμαλιάδα, Πάτρα, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αίγιο και Γαστούνη), καθώς και σε δεκάδες χωριά. Για μία εβδομάδα, στην πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, με οικοδεσπότη τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Δημήτρη Σπύρου, ο Πύργος μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό εργαστήρι. Τα παιδιά κλείνουν την τηλεόραση και αποδεικνύουν με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους ότι μία καλή κινηματογραφική ταινία μπορεί να είναι ψυχαγωγική και εκπαιδευτική και σίγουρα καθόλου βαρετή. Το υπουργείο Παιδείας, άλλωστε, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί το Φεστιβάλ Ολυμπίας, ενθαρρύνει με υπηρεσιακό έγγραφό του τη συμμετοχή των μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στον Πύργο.

Τι θα δούμε φέτος

Στο φετινό Φεστιβάλ διαγωνίζονται 69 ταινίες (21 μεγάλου μήκους και 48 μικρού και μεσαίου μήκους) από 47 χώρες. Αυτές οι ταινίες συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους (13), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (16), Μικρού Μήκους Animation (20) και Ντοκιμαντέρ/Kids & Docs (20).

Από πέρυσι, το Τμήμα Ντοκιμαντέρ (Kids & Docs), το οποίο έχει ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή), φιλοξενείται στην Αμαλιάδα (που απέχει μόλις 20 λεπτά από τον Πύργο). Αυτό σημαίνει πως το Φεστιβάλ Ολυμπίας, ουσιαστικά, απαρτίζεται πλέον από τρία φεστιβάλ: Το φεστιβάλ στον Πύργο, που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα μυθοπλασίας και animation, τη γιορτή του ντοκιμαντέρ στην Αμαλιάδα και την Camera Zizanio, που παρουσιάζει ταινίες εκατοντάδων παιδιών από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο (κυρίως την Ευρώπη).

Μάλιστα, στη 17η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, θα διαγωνιστούν 238 ταινίες (123 ελληνικές), οι οποίες έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων από 40 χώρες, μία επιλογή που έγινε από ένα σύνολο πλέον των 1.800 ταινιών. Το πλούσιο πρόγραμμα της συνάντησης περιλαμβάνει ακόμα και ταινίες από παιδιά νηπιαγωγείων, καθώς και άλλες που έγιναν εξ ολοκλήρου από δεκάχρονα παιδιά (χωρίς καμία βοήθεια ενήλικα).

Επιπλέον, το Φεστιβάλ Ολυμπίας εμπλουτίζεται από κινηματογραφικά εργαστήρια που θα δώσουν σε μαθητές Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες, τη διεθνή ημερίδα με τίτλο «Κινηματογραφική παιδεία: θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις και Εκπαίδευση», πλούσια αφιερώματα και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις (από εκθέσεις έως ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους της Ηλείας). Μεγάλη ποικιλομορφία έχουν φέτος και τα σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και τα master classes που θα δώσουν οι Νίκος Καβουκίδης, Κώστας Φέρρης, Αργύρης Θέος και Αντώνης Χαλκιάς. Εργαστήριο πάνω στα κινηματογραφικά εφέ θα πραγματοποιήσουν οι αδερφοί Αλαχούζοι.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα