Στις 26 Μαΐου η συνέχεια της δίκης για την υπόθεση DePuy

Με τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής από τους δικηγόρους του ελληνικού δημοσίου και των 114 νοσοκομείων άρχισε σήμερα η δίκη για την υπόθεση της DePuy.

Η δίκη με 24 κατηγορούμενους να κάθονται στο εδώλιο πρόκειται να συνεχιστεί στις 26 Μαΐου 2017.

Στην πλειονότητά τους οι κατηγορούμενοι έχουν διατελέσει στελέχη της βρετανικής εταιρείας, νόμιμοι εκπρόσωποί τους στην Ελλάδα, γιατροί, στελέχη δημόσιων νοσοκομείων, επιχειρηματίες και συνεργάτες της DePuy.

Κατά περίσταση αντιμετωπίζουν, ανάμεσα σε άλλα, τις κακουργηματικές πράξεις της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου τελούμενη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια επί μακρό χρονικό διάστημα με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, της δωροδοκίας υπαλλήλου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με όφελος του δράστη και ζημιά σε βάρος του Δημοσίου και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η DePuy, θυγατρική εταιρεία του αμερικανικού κολοσσού JOHNSON & JOHNSON, φέρεται να έδρασε την περίοδο από το 2000 ως το 2006, προκαλώντας ζημιά άνω των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Κατά το κατηγορητήριο η εταιρεία υπερκοστολογούσε τα μηχανήματα κατά τουλάχιστον 35% και τα προμήθευε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Στη λίστα με τα 114 νοσοκομεία τα οποία πλήρωσαν υπερκοστολογημένα υλικά είναι το ΚΑΤ και το «Παπανικολάου» με διαφορά υπεκοστολόγησης περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ έκαστο στην εξαετία.

Για να το πετύχει αυτό δωροδοκούσε μεγαλογιατρούς που φέρονται να έπαιρναν μίζες και «δώρα» από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας που διενεργήθηκε από ανακριτές διαφθοράς εντοπίστηκε περίπτωση γιατρού που εκτός από τις αμοιβές του (π.χ. το 2003 34.367,17 ευρώ, το 2004 68.000,89 ευρώ και το 2005 42.634,58 ευρώ) πήρε και παροχές σε είδος όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, εισιτήρια για συνέδριο στην Κούβα κλπ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα