Στοίχημα τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, στην Ελλάδα ξανά ο αρμόδιος Επίτροπος

Ο Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν επισκέπτεται τη χώρα μας από σήμερα έως την Παρασκευή. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του στις 13 ελληνικές Περιφέρειες, με την οποία επιδιώκει να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων – της κυριότερης πηγής δημοσίων επενδύσεων για τη χώρα ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου των Ευρωπαϊκών Ταμείων 2014-2020.

Ο κ. Χαν επισκέπτεται σήμερα τη Ρόδο προκειμένου να συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στην 34η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Νήσων του Διευρωπαϊκού Δικτύου των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CRPM), που οργανώνεται στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Την Πέμπτη ο Επίτροπος θα επιστρέψει από τη Ρόδο στην Αθήνα, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ ακολούθως θα συμμετάσχει στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. για την Πολιτική Συνοχής, που οργανώνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας (Ζάππειο Μέγαρο).

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Χαν, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Επίτροπος Χαν δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις καθώς έχει επισκεφτεί σχεδόν όλες της Περιφέρειες της Ελλάδας για να παρουσιάσει τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020 και τους τρόπους με τους οποίους οι Περιφέρειες της Ελλάδας μπορούν να επωφεληθούν από αυτά μέσω της πολιτικής της “έξυπνης εξειδίκευσης”. Ο ίδιος έχει δηλώσει: “Ο λόγος που αποφάσισα να επισκεφτώ και τις 13 ελληνικές Περιφέρειες είναι για να δω και να ακούσω από τους ίδιους τους πολίτες της χώρας πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα των Ευρωπαϊκών Ταμείων, καθώς και να συζητήσω μαζί τους τρόπους με τους οποίους μπορούν τα Ταμεία αυτά να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και να οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανάκαμψη».

Η Πολιτική Συνοχής είναι ο κύριος επενδυτικός πυλώνας του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), του Ταμείου Συνοχής και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ). Μαζί αυτά τα Ταμεία αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της Ε.Ε. Το 2014-2020, η Ελλάδα θα διαχειριστεί δεκαοκτώ επιχειρησιακά προγράμματα στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής, για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει 15,52 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, 2,53 δισεκ. ευρώ θα διατεθούν για τις λεγόμενες «περισσότερο αναπτυγμένες» Περιφέρειες, όπως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ θα υπάρξουν και επιπλέον χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 231,7 εκατ. ευρώ και 171,5 εκατ. ευρώ για την ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία και την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα